ßßß Cookit - przepis na Zupa ziemniaczano sojowa z purpurową marchwią

Zupa ziemniaczano sojowa z purpurową marchwią

nazwa

Wykonanie

Kiedy zobaczyłam purpurową marchewkę u Buni zachwyciła mnie kolorem. Szukałam jej intensywnie pytając we wszystkich znajomych sklepach z warzywami. I w końcu trafiłam na nią zupełnie przypadkiem - oczywiście kupiłam bo trzeba spróbować co to za cudo :)
Marchew purpurowa od "zwykłej" marchwi różni się nie tylko dużo ciemniejszym kolorem - przypomina nim raczej buraka - ale posiada także więcej witamin, karotenu i lykopiny, która chroni przed wolnymi rodnikami. Lykopina należy do najsilniejszych naturalnych przeciwutleniaczy, spowalnia procesy starzenia. W smaku miała być mniej słodka niż ta zwykła, ale jakoś tego nie stwierdziłam - mnie bardzo smakuje a do tego bardzo efektownie się prezentuje.
składniki na 2 porcje:
1 szkl. napoju sojowego naturalnego
1 duża marchew purpurowa
1 duża szalotka
1 łyżeczka posiekanej świeżej papryczki chili
3 ziemniaki
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka oliwy albo oleju
do smaku: sól, pieprz mielony
do podania: świeża rzeżucha
sposób przygotowania: warzywa obrałam, oczyściłam. Szalotkę i czosnek drobno posiekałam, wrzuciłam na patelnię z podgrzaną oliwą, dodałam posiekane chili, podsmażyłam kilka chwil. Następnie dodałam startą na tarce jarzynowej marchew i smażyłam razem mieszając aż nieco zmiękła. W garnku zagotowałam napój sojowy dodając 1/2 szkl. wody. Wrzuciłam pokrojone w drobną kostkę ziemniaki i ok. 1/4 łyżeczki soli. Gdy ziemniaki zmiękły dodałam podsmażone warzywa i jeszcze chwilę razem gotowałam. Doprawiłam do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Podałam posypane świeżą rzeżuchą.
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2012/02/zupa-ziemniaczano-sojowa-z-purpurowa.html