Wykonanie
Doskonały dodatek do wszelkiego rodzaju
curry i innych dań z sosem. Smakuje również jako przekąska z różnymi dipami czy po prostu z
sosem czosnkowym. Dla mnie naan były ostatnio dodatkiem do indyjskiego
curry z
rybą i
batatami.

Składniki (3
chlebki):225 g
mąki pszennejszczypta
soli15 g
drożdży, świeżych1
jajko2 łyżki
jogurtu naturalnego1 łyżka
oleju roślinnego60 ml
mleka3 łyżki ghee, roztopionegododatki:
czosnek, ulubione
zioła - u mnie zielona czubrica
Drożdże wymieszać z
mlekiem i odstawić na kwadrans. Mieszankę tą wymieszać z
mąką,
olejem,
jogurtem i
jajkiem. Wyrobić ciasto (ok. 10 minut), aż będzie miękkie i sprężyste; jeśli będzie zbyt suche można dodać odrobinkę
wody lub
mleka. Odstawić do wyrośnięcia na godzinę albo do podwojenia objętości.W tym czasie rozgrzać piekarnik do maksymalnej temperatury wraz z blaszką do pieczenia (jeśli macie kamień do pieczenia to umieśćcie go w piekarniku zamiast blachy).Po wyrośnięciu ciasto ponownie zagnieść i podzielić na trzy części. Każdą rozwałkować na placek grubości 5 mm o kształcie kropli lub owalu. Na lekko oproszoną
mąką gorącą blachę (lub na kamień) ułożyć placki i piec około 4 minuty. Następnie blachę ułożyć jak najwyżej w piekarniku i chwilkę podgrillować placki - można to zrobić również na patelni grillowej lub w opiekaczu. Po wyjęciu posmarować je roztopionym ghee i zajadać :-) Jeśli chcecie można je posypać
ziołami lub
czosnkiem.Smacznego :-)**********************************************************************************************************************************************************Dziś rusza dość ciekawy portal MojaLodowka.pl . O czymś takim już dawno myślałem i z pewnością może się przydać każdemu z Was. Strona to prostu lekarstwo na brak pomysłu na posiłek, ma pomóc w wyborze przepisu na podstawie produktów, które mamy w lodówce. Najpierw podajemy produkty, którymi dysponujemy, a następnie uzyskujemy listę przepisów, które możemy wykonać z użyciem naszych zasobów.
Póki co ilość przepisów jest ograniczona, ale każdy może dodawać swoje i tym samym poszerzać ich bazę. Kilka moich przepisów na pewno wkrótce tam znajdziecie :-)A jeśli chcecie spróbować innego, domowego
pieczywa to zapraszam na:Angielskie muffiny odrobinę inaczej
Chleb żytni na zakwasie
Chleb pszenno-żytni na zakwasieSzybki
chleb bez
drożdży -
Soda breadChrupiący, pachnący
chleb z
serami i
oliwkamiChlebek nieźle nadziany, prosto z jarmarkuDomową CIABATTA
Chleb ziemniaczany - KartoffelbrotBułeczki z
cebulą i
parmezanemHiszpańskie
chlebki - pan de horno