Wykonanie
Pyszny i naprawdę łatwy w wykonaniu chlebek. Doskonale smakuje jako dodatek do zup, w Niemczech bywa podawany do kremu ze
szparagów. Jest tak smaczny, że znika dosłownie w chwilę.Podstawowa wersja oparta jest na
mące pszennej, ja upiekłem go również z mieszanki 200 g
mąki pszennej chlebowej i 100 g
mąki pszennej razowej. Obie wersje bajeczne :-)Gorąco polecam do zupy gulaszowej .Składniki:300 g obranych
ziemniaków300 g
mąki pszennej + do podsypywania2 łyżeczki suchych
drożdży (lub 18 g świeżych)1 łyżeczka
cukru1 łyżeczka
soli1 łyżeczka nasion
czarnuszki1 łyżka
olejuObranych
ziemniaków powinno być dokładnie 300 g. Pokroić je w sporą kostkę i zalać
wodą w rondelku. Gotować na średnim ogniu, aż zmiękną (10-15 minut). Po ugotowaniu
ziemniaki odcedzić nad miską, aby płyn z gotowania nam pozostał - wykorzystamy go do zarobienia ciasta.
Ziemniaki odparować i zrobić z nich (za pomocą tłuczka) puree dodając
sól i
olej. Przestudzić.W 75 ml przestudzonej
wody, pozostałej po odcedzeniu
ziemniaków, rozpuścić
drożdże i
cukier. Ważne, aby płyn nie był za gorący, bo zabije
drożdże. Odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce, aż na powierzchni płynu utworzy się "kożuszek" W dużej misce wymieszać płyn z puree ziemniaczanym, a następnie stopniowo dodawać
mąkę, aż do uzyskania kulki ciasta. Powstałe kulę wyrabiać na stolnicy przez 10 minut, podsypując ewentualnie
mąką (najmniej jak się da). Ciasto powinno być jednolite i sprężyste. Odstawić do wyrośnięcia, w lekko natłuszczonej misce, na 60 minut.Po tym czasie wyłożyć ciasto na stolnicę i podzielić na trzy części. Z każdej uformować wałeczek długości około 30-35 cm. Blachę, na której będzie pieczony
chleb, wyłożyć papierem do pieczenia i obsypać
mąką. Ułożyć na niej trzy wałki i złączyć ich górne końcówki. Następnie zapleść z nich warkocz -
panie nie będą miały z tym na pewno problemu. Chlebek jest często pieczony również w formie zwykłego bochenka, więc jeśli nie macie ochoty się bawić to po prostu na blaszce umieśćcie uformowany z ciasta bochenek. Gotowy bochenek posypać
czarnuszką i odrobiną
mąki (dla uzyskania bardziej przaśnego wyglądu). Następnie przykryć go i odstawić do ponownego wyrastania na 30 minut.Bochenek piec w piekarniku przez 30-35 minut - w temperaturze 220 stopni (górna i dolna grzałka). Jeśli bochenek będzie się od góry mocno rumienił to po prostu przykryjcie go papierem do pieczenia. Po wyciągnięciu ostudzić na kratce.Smacznego :-)Inspiracja: The Hairy Bikers' Big Book Of BakingA jeśli chcecie spróbować innego, domowego
pieczywa to zapraszam na:Angielskie muffiny odrobinę inaczej
Chleb żytni na zakwasieIndyjski chlebek Naan
Chleb pszenno-żytni na zakwasieSzybki
chleb bez
drożdży -
Soda breadChrupiący, pachnący
chleb z
serami i
oliwkamiChlebek nieźle nadziany, prosto z jarmarkuDomową CIABATTABułeczki z
cebulą i
parmezanemHiszpańskie
chlebki - pan de horno