ßßß
Składniki:450 g mąki pszennej250 ml ciepłej wody1 opakowanie drożdży (7g)1 łyżeczka cukru2 łyżeczki soli3 łyżki oliwy z oliwek50 g czarnych oliwek50 g zielonych oliwek
Wymieszać wodę z cukrem i drożdżami, odstawić w ciepłe miejsce na 10 minut. Na wierzchu mieszanki powinna pojawić się pianka.W misce wymieszać mąkę, sól i oliwę, całość wyrobić z zaczynem na gładkie, sprężyste ciasto - około 10 minut wyrabiania powinno wystarczyć. Nie dodawać zbyt dużo mąki, podczas zagniatania ciasta można delikatnie oprószyć mąką ręce. Umieścić ciasto w naoliwionej misce i przykryć folią spożywczą. Odstawić do wyrastania na godzinę.Po tym czasie na stolnicy rozpłaszczyć delikatnie ciasto. Posypać posiekanymi oliwkami i wgnieść je w ciasto. Podzielić je na 8 części i z każdej z nich uformować owalny chlebek. Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, każdy dwukrotnie naciąć nożem. Przykryć naoliwioną folią spożywczą i odstawić do wyrastania na kolejne 30 minut.W międzyczasie nagrzać piekarnik do temperatury 220 stopni. Po wyrośnięciu ściągnąć folię z chlebków, lekko oprószyć je mąką i piec przez 15-20 minut, aż ładnie się zezłocą.Po upieczeniu chlebki wystudzić na kratce. Upieczone pieczywo powinno wydawać "głuchy odgłos" gdy zapukamy do niego od spodu :-)Smacznego :-)Inspiracja: The Hairy Bikers' Big Book Of Baking
A jeśli chcecie spróbować innego, domowego pieczywa to zapraszam na:Angielskie muffiny odrobinę inaczejChleb żytni na zakwasieIndyjski chlebek NaanChleb pszenno-żytni na zakwasieSzybki chleb bez drożdży - Soda breadChrupiący, pachnący chleb z serami i oliwkamiChlebek nieźle nadziany, prosto z jarmarkuDomową CIABATTAChleb ziemniaczany - KartoffelbrotBułeczki z cebulą i parmezanem