ßßß
Składniki (keksówka):560 g mąki pszennej (typ 500)10 g cukru10 g soli3 g suszonych drożdży20 g stopionego masła100 g zimnego mleka (tłustego)200 g zimnej wody
Ze wszystkich składników zagnieść gładkie ciasto, wyrabiać 10-15 minut. Umieścić je w naoliwionej misce, przykryć folią spożywczą i pozostawić w chłodnym miejscu na 2 godziny.Następnie ciasto przełożyć do naoliwionej keksówki, przykryć naoliwioną folią spożywczą i umieścić w lodówce na 8-12 godzin. Po wyjęciu pozwolić mu się ocieplić przez 1-2 godziny.Piekarnik nagrzać do temperatury 240 stopni. Chleb lekko oprószyć mąką, naciąć z wierzchu i umieścić w piekarniku. Piec 10 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę do 210 stopni i piec kolejne 15-20 minut. Jeśli wierzch się zbytnio rumieni można go przykryć folią aluminiową. Chleb jest gotowy gdy ma złotobrązowy kolor i wydaje głuchy odgłos przy opukiwaniu go od spodu. Po wyjęciu z piekarnika i foremki studzić chleb na kratce.Smacznego :-)Inspiracja: The Fabulous Baker Brothers
Miłośników domowych wypieków zapraszam na:Angielskie muffiny odrobinę inaczejChleb żytni na zakwasieIndyjski chlebek NaanChleb pszenno-żytni na zakwasieSzybki chleb bez drożdży - Soda breadChrupiący, pachnący chleb z serami i oliwkamiChlebek nieźle nadziany, prosto z jarmarkuDomową CIABATTAChleb ziemniaczany - KartoffelbrotBułeczki z cebulą i parmezanemHiszpańskie chlebki - pan de horno