ßßß
Składniki (8 bułeczek):250 g mąki pszennej + odrobina do podsypania4 łyżeczki proszku do pieczenia30 g masła1 cebula50 g startego parmezanu1/2 szklanki mleka + 1/2 szklanki wodyszczypta soliszczypta pieprzu cayennepapier do pieczeniaPiekarnik rozgrzewamy do temperatury 210 stopni. Na patelni rozpuszczamy masło, wrzucamy drobno posiekaną cebulę i smażymy ją do zrumienienia.W misce mieszamy mąkę, sól i ser, dodajemy zrumienioną cebulę i dolewamy prawie całe mleko z wodą (trzeba połączyć łyżką wszystkie składniki, ale ciasto ma być nadal lekko klejące - w razie potrzeby dolewamy płyn do końca). Na blacie, lekko podsypanym mąką, szybko wyrabiamy ciasto (kilka ruchów dłonią, im dłużej wyrabiamy tym gorzej), rozwałkowujemy ciasto na grubość 2 cm i wykrawamy szklanką okrągłe bułeczki. Kładziemy kawałki ciasta na blaszce wyłożonej papierem i posypujemy delikatnie pieprzem cayenne. Pieczemy 15-20 minut, do momentu, aż bułeczki się ładnie zrumienią.Smacznego :-)A jeśli chcecie spróbować innego, domowego pieczywa to zapraszam na:Angielskie muffiny odrobinę inaczejChleb żytni na zakwasieIndyjski chlebek NaanChleb pszenno-żytni na zakwasieSzybki chleb bez drożdży - Soda breadChrupiący, pachnący chleb z serami i oliwkamiChlebek nieźle nadziany, prosto z jarmarkuDomową CIABATTAChleb ziemniaczany - KartoffelbrotHiszpańskie chlebki - pan de horno