Wykonanie
Czas na ciąg dalszy potraw nie wymagających gryzienia. Pewnie jeszcze przez kilka dni Was trochę nimi uraczę :-)Tak sobie myślałem co bym zjadł i wyszło mi z tego myślenia, że zupka byłaby odpowiednia. Trafiło na
pomidorową. No i włączyłem kombinowanie - czym ją dopełnić, żebym nie musiał gryźć. Żadne
ziemniaki,
ryż czy
makaron nie wchodziły w grę. Wpadła mi do głowy gorgonzola. W
sumie już wiele
razy jadłem pomidorówkę z
serem, ale zawsze był to drobno starty
żółty ser. Pełny aromat słodkiej gorgonzoli złamałem
cytrusową świeżością
skórki z cytryny. Było lepsze niż się spodziewałem, ale i tak nie
mogę się doczekać czegoś chrupiącego...

Składniki (4 porcje):0,8 l
bulionu warzywnego1 butelka (700 ml)
sosu pomidorowego - passata di
pomodoro1 duży słoiczek
koncentratu pomidorowego150-200 g słodkiej, kremowej gorgonzoli (dolce)skórka otarta z połowy
cytrynykilka posiekanych listków świeżej
bazylii1 łyżeczka
cukrusól,
pieprz - do smakuDo gorącego
bulionu dodajemy sos i
koncentrat pomidorowy,
cukier i
skórkę z cytryny (sos nie zwykły
przecier pomidorowy, różnica na pierwszy rzut oka jest w kolorze i konsystencji). Całość chwilkę gotujemy, następnie dodajemy
bazylię oraz doprawiamy
solą i
pieprzem jeśli potrzeba.Na talerzu, do gorącej zupy, dodajemy kilka łyżeczek kremowego
sera. Smacznego :-)Wielbicielom kremowych zup polecam również:Zupa marchewkowa z
miodem i
imbiremKrem z
cukiniiKrem z
czosnku niedźwiedziegoKrem z fenkuła, czyli
kopru włoskiego
Marchewkowy krem z
imbiremKalafiorowy krem z
brokułamiKremową, berlińską kartoflankęKrem z dyni