ßßß Cookit - przepis na Pomidorowy krem z gorgonzolą

Pomidorowy krem z gorgonzolą

nazwa

Wykonanie

Czas na ciąg dalszy potraw nie wymagających gryzienia. Pewnie jeszcze przez kilka dni Was trochę nimi uraczę :-)
Tak sobie myślałem co bym zjadł i wyszło mi z tego myślenia, że zupka byłaby odpowiednia. Trafiło na pomidorową. No i włączyłem kombinowanie - czym ją dopełnić, żebym nie musiał gryźć. Żadne ziemniaki, ryż czy makaron nie wchodziły w grę. Wpadła mi do głowy gorgonzola. W sumie już wiele razy jadłem pomidorówkę z serem, ale zawsze był to drobno starty żółty ser. Pełny aromat słodkiej gorgonzoli złamałem cytrusową świeżością skórki z cytryny. Było lepsze niż się spodziewałem, ale i tak nie mogę się doczekać czegoś chrupiącego...
Składniki (4 porcje):
0,8 l bulionu warzywnego
1 butelka (700 ml) sosu pomidorowego - passata di pomodoro
1 duży słoiczek koncentratu pomidorowego
150-200 g słodkiej, kremowej gorgonzoli (dolce)
skórka otarta z połowy cytryny
kilka posiekanych listków świeżej bazylii
1 łyżeczka cukru
sól, pieprz - do smaku
Do gorącego bulionu dodajemy sos i koncentrat pomidorowy, cukier i skórkę z cytryny (sos nie zwykły przecier pomidorowy, różnica na pierwszy rzut oka jest w kolorze i konsystencji). Całość chwilkę gotujemy, następnie dodajemy bazylię oraz doprawiamy solą i pieprzem jeśli potrzeba.
Na talerzu, do gorącej zupy, dodajemy kilka łyżeczek kremowego sera. Smacznego :-)
Wielbicielom kremowych zup polecam również:
Zupa marchewkowa z miodem i imbirem
Krem z cukinii
Krem z czosnku niedźwiedziego
Krem z fenkuła, czyli kopru włoskiego
Marchewkowy krem z imbirem
Kalafiorowy krem z brokułami
Kremową, berlińską kartoflankę
Krem z dyni
Źródło:http://www.facetnatalerzu.pl/2012/02/pomidorowy-krem-z-gorgonzola.html