ßßß
Składniki (2-3 porcje):300 g świeżej brukselki300 g umytych ziemniaków40 g sera cheddar, startego20 g parmezanu, startego150 g wędzonego boczku w plasterkach2 jajka80 ml tłustego mlekaszczypta gałki muszkatołowejposiekana natka pietruszki - do podaniasól, świeżo zmielony czarny pieprz, cukier - do smakuolej roślinny - do smażenia
1. Brukselkę pozbawić uszkodzonych listków i umyć. Zagotować wodę, ugotować brukselkę wraz ze szczyptą soli i cukru. 7 minut powinno wystarczyć. Ugotowaną odcedzić i umieścić w misce lodowatej wody, po chwili odcedzić i pozostawić na sitku.2. Na patelni z odrobiną oleju zrumienić boczek pokrojony w 1 cm paski. Ściągnąć go na papierowy ręcznik zostawiając tłuszcz na patelni.3. Ziemniaki ze skórką pokroić w 2 cm kostkę (opcjonalnie można je obrać). Podsmażyć je na patelni z tłuszczem pozostałym po smażeniu boczku. Można dolać niewielką ilość oleju gdyby było go za mało.4. Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni. Ubić jajka z mlekiem, doprawić pieprzem i gałką.5. W naczyniu żaroodpornym umieścić brukselkę oraz ziemniaki z boczkiem. Posypać wymieszanymi serami i zalać masą jajeczną. Piec ok. 15 minut, aż sos się zagęści, a ser zrumieni.