ßßß Cookit - przepis na Zapiekanka ziemniaczana z brukselką

Zapiekanka ziemniaczana z brukselką

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj proponuję jesienną zapiekankę z brukselką. Małe kapustki są akurat dostępne w każdym sklepie więc szkoda nie skorzystać. Nawet jeśli wydaje się Wam, ze nie lubicie brukselki dajcie szansę jej pieczonej wersji. Smakuje kompletnie inaczej niż w zupie :-)
Po raz pierwszy upiekłem brukselkę dwa lata temu i od tamtego czasu polubiłem to czego przez wiele lat unikałem Jestem więc żywym dowodem, że brukselki można omijać przez lata szerokim łukiem, a następnie upiec i zajadać ze smakiem :-)
Zapraszam również na inne dania z brukselką:
Gratin z szynką i brukselką
Sałatka z pieczonej brukselki
Składniki (2-3 porcje):
300 g świeżej brukselki
300 g umytych ziemniaków
40 g sera cheddar, startego
20 g parmezanu, startego
150 g wędzonego boczku w plasterkach
2 jajka
80 ml tłustego mleka
szczypta gałki muszkatołowej
posiekana natka pietruszki - do podania
sól, świeżo zmielony czarny pieprz, cukier - do smaku
olej roślinny - do smażenia
1. Brukselkę pozbawić uszkodzonych listków i umyć. Zagotować wodę, ugotować brukselkę wraz ze szczyptą soli i cukru. 7 minut powinno wystarczyć. Ugotowaną odcedzić i umieścić w misce lodowatej wody, po chwili odcedzić i pozostawić na sitku.
2. Na patelni z odrobiną oleju zrumienić boczek pokrojony w 1 cm paski. Ściągnąć go na papierowy ręcznik zostawiając tłuszcz na patelni.
3. Ziemniaki ze skórką pokroić w 2 cm kostkę (opcjonalnie można je obrać). Podsmażyć je na patelni z tłuszczem pozostałym po smażeniu boczku. Można dolać niewielką ilość oleju gdyby było go za mało.
4. Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni. Ubić jajka z mlekiem, doprawić pieprzem i gałką.
5. W naczyniu żaroodpornym umieścić brukselkę oraz ziemniaki z boczkiem. Posypać wymieszanymi serami i zalać masą jajeczną. Piec ok. 15 minut, aż sos się zagęści, a ser zrumieni.
Źródło:http://www.facetnatalerzu.pl/2014/12/zapiekanka-ziemniaczana-z-brukselka.html