Wykonanie
Dzisiaj proponuję jesienną zapiekankę z
brukselką. Małe
kapustki są akurat dostępne w każdym sklepie więc szkoda nie skorzystać. Nawet jeśli wydaje się Wam, ze nie lubicie
brukselki dajcie szansę jej pieczonej wersji. Smakuje kompletnie inaczej niż w zupie :-)Po raz pierwszy upiekłem
brukselkę dwa lata temu i od tamtego czasu polubiłem to czego przez wiele lat unikałem Jestem więc żywym dowodem, że
brukselki można omijać przez lata szerokim łukiem, a następnie upiec i zajadać ze smakiem :-)Zapraszam również na inne dania z
brukselką:Gratin z
szynką i
brukselkąSałatka z pieczonej
brukselki
Składniki (2-3 porcje):300 g świeżej
brukselki300 g umytych
ziemniaków40 g
sera cheddar, startego20 g
parmezanu, startego150 g
wędzonego boczku w plasterkach2
jajka80 ml tłustego
mlekaszczypta
gałki muszkatołowejposiekana
natka pietruszki - do podania
sól, świeżo zmielony
czarny pieprz,
cukier - do smaku
olej roślinny - do smażenia

1.
Brukselkę pozbawić uszkodzonych listków i umyć. Zagotować
wodę, ugotować
brukselkę wraz ze szczyptą
soli i
cukru. 7 minut powinno wystarczyć. Ugotowaną odcedzić i umieścić w misce lodowatej
wody, po chwili odcedzić i pozostawić na sitku.2. Na patelni z odrobiną
oleju zrumienić
boczek pokrojony w 1 cm paski. Ściągnąć go na papierowy ręcznik zostawiając tłuszcz na patelni.3.
Ziemniaki ze skórką pokroić w 2 cm kostkę (opcjonalnie można je obrać). Podsmażyć je na patelni z tłuszczem pozostałym po smażeniu
boczku. Można dolać niewielką ilość
oleju gdyby było go za mało.4. Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni. Ubić
jajka z
mlekiem, doprawić
pieprzem i gałką.5. W naczyniu żaroodpornym umieścić
brukselkę oraz
ziemniaki z
boczkiem. Posypać wymieszanymi
serami i zalać masą jajeczną. Piec ok. 15 minut, aż sos się zagęści, a
ser zrumieni.
