Wykonanie
No i ponownie zupa, ale przyznam się szczerze, że już dawno miałem ochotę na taką
serię (tylko nie wymuszoną). Miałem ochotę na żurek, ale bez
kiełbasy jakoś mi nie pasował. Zacząłem myśleć jak smakowałby krem z
marchewki i szperając w przepisach trafiłem na przepis fantastycznego niemieckiego szefa kuchni Carstena Dorhsa. Bardzo lubię jego programy, gdyż pasuje mi jego kuchnia, ale też kolosalne znaczenie ma fakt, że rozumiem jego niemiecki :-)Oczywiście przy gotowaniu odrobinę pozmieniałem proporcje, ale ja naprawdę nie
mogę się powstrzymać i rzadko trzymam się przepisów w stu procentach. Polecam na chłodne popołudnia i wieczory talerzyk mocno rozgrzewającego
marchewkowego kremu z
imbirem i
curry.
Składniki (4 porcje):4 duże
marchewki0,7 l
bulionu warzywnego1
cebula1
liść laurowy (najlepiej świeży)2 łyżki
masła50 ml białego, wytrawnego lub
półwytrawnego wina100 ml
soku pomarańczowego200 ml
śmietanki 30 %2 łyżki
śmietany 18 %2 łyżeczki
miodu2 łyżeczki
curry łagodnego w proszku1/2 łyżeczki świeżo startego
imbirudo dekoracji kilka listków świeżej
kolendryW garnku rozgrzewamy
masło i szklimy na średnim ogniu
cebulę pokrojoną w kostkę. Po jej zeszkleniu dodajemy
marchewkę pokrojoną w plasterki,
liść laurowy i dalej smażymy z 2 minuty. Dodajemy
curry,
miód i
imbir, chwilkę podsmażamy ciągle mieszając, aby
curry i
miód się nie przypaliły (dosłownie 30 sekund). Wlewamy do garnka
wino i zwiększamy ogień. Mieszamy zawartość garnka, aż prawie całe
wino odparuje. Następnie dolewamy sok i
bulion. Gotujemy pod przykryciem 20-30 minut.Zawartość garnka miksujemy "żyrafką" lub blenderem. W trakcie miksowania dodajemy obie
śmietany, a następnie na chwilę stawiamy ponownie zupę na kuchenkę. Podajemy z dodatkiem kilku listków
kolendry. Smacznego :-)Ja zupę jadłem bez dodatków, bo miało być bez gryzienia. Ale już sobie obmyśliłem, że następnym razem zrobię ją z
krewetkami. A Wy macie jakiś pomysł co by do niej pasowało jako jakiś wypełniacz??? Czekam na propozycje...Wielbicielom kremowych zup polecam również:Zupa marchewkowa z
miodem i
imbiremKrem z
cukiniiKrem z
czosnku niedźwiedziegoKrem z fenkuła, czyli
kopru włoskiego
Pomidorowy krem z gorgonzolą
Kalafiorowy krem z
brokułamiKremową, berlińską kartoflankęKrem z dyni