ßßß Cookit - przepis na Marchewkowy krem z imbirem

Marchewkowy krem z imbirem

nazwa

Wykonanie

No i ponownie zupa, ale przyznam się szczerze, że już dawno miałem ochotę na taką serię (tylko nie wymuszoną). Miałem ochotę na żurek, ale bez kiełbasy jakoś mi nie pasował. Zacząłem myśleć jak smakowałby krem z marchewki i szperając w przepisach trafiłem na przepis fantastycznego niemieckiego szefa kuchni Carstena Dorhsa. Bardzo lubię jego programy, gdyż pasuje mi jego kuchnia, ale też kolosalne znaczenie ma fakt, że rozumiem jego niemiecki :-)
Oczywiście przy gotowaniu odrobinę pozmieniałem proporcje, ale ja naprawdę nie mogę się powstrzymać i rzadko trzymam się przepisów w stu procentach. Polecam na chłodne popołudnia i wieczory talerzyk mocno rozgrzewającego marchewkowego kremu z imbirem i curry.
Składniki (4 porcje):
4 duże marchewki
0,7 l bulionu warzywnego
1 cebula
1 liść laurowy (najlepiej świeży)
2 łyżki masła
50 ml białego, wytrawnego lub półwytrawnego wina
100 ml soku pomarańczowego
200 ml śmietanki 30 %
2 łyżki śmietany 18 %
2 łyżeczki miodu
2 łyżeczki curry łagodnego w proszku
1/2 łyżeczki świeżo startego imbiru
do dekoracji kilka listków świeżej kolendry
W garnku rozgrzewamy masło i szklimy na średnim ogniu cebulę pokrojoną w kostkę. Po jej zeszkleniu dodajemy marchewkę pokrojoną w plasterki, liść laurowy i dalej smażymy z 2 minuty. Dodajemy curry, miód i imbir, chwilkę podsmażamy ciągle mieszając, aby curry i miód się nie przypaliły (dosłownie 30 sekund). Wlewamy do garnka wino i zwiększamy ogień. Mieszamy zawartość garnka, aż prawie całe wino odparuje. Następnie dolewamy sok i bulion. Gotujemy pod przykryciem 20-30 minut.
Zawartość garnka miksujemy "żyrafką" lub blenderem. W trakcie miksowania dodajemy obie śmietany, a następnie na chwilę stawiamy ponownie zupę na kuchenkę. Podajemy z dodatkiem kilku listków kolendry. Smacznego :-)
Ja zupę jadłem bez dodatków, bo miało być bez gryzienia. Ale już sobie obmyśliłem, że następnym razem zrobię ją z krewetkami. A Wy macie jakiś pomysł co by do niej pasowało jako jakiś wypełniacz??? Czekam na propozycje...
Wielbicielom kremowych zup polecam również:
Zupa marchewkowa z miodem i imbirem
Krem z cukinii
Krem z czosnku niedźwiedziego
Krem z fenkuła, czyli kopru włoskiego
Pomidorowy krem z gorgonzolą
Kalafiorowy krem z brokułami
Kremową, berlińską kartoflankę
Krem z dyni
Źródło:http://www.facetnatalerzu.pl/2012/02/marchewkowy-krem-z-imbirem.html