Wykonanie
Czasem nie mam ochoty na mięcho albo po prostu czasu na jego przygotowanie. Gdy wracam wieczorem z pracy chcę zjeść smacznie, ale w miarę szybko. Tradycyjne
mięsne bolognese, a raczej ragù - bo tak ten sos właściwie się nazywa jest nie tyle pracochłonne, co czasochłonne. Przygotowanie porządnego sosu zajmuje 3 godziny, a jego warzywnej wersji 30 minut. Do historii
sosu bolońskiego wrócimy niebawem przy okazji przepisu tradycyjnego, a dziś prezentuję niezwykle pyszny, lekki i szybki w przygotowaniu sos warzywny.Pamiętajcie tylko, że taki twór jak spaghetti bolognese we Włoszech praktycznie nie istnieje. Podyktowane jest to względami praktycznymi. Sos
miesno-warzywny jest za ciężki do wąskiego, tak delikatnego
makaronu. Do
mięsnego i warzywnego bolognese polecam zatem płaskie wstążki (tagliatelle, papardelle), ewentualnie rurki (penne, rigatoni).

Składniki (2-3 porcje):1 puszka
pomidorów krojonych1 mała
marchewka1 gałązka
selera naciowego1 duży ząbek
czosnku1 mała
cukinia1
cebula50 g
selera korzeniowego1/2
papryki żółtej1/2
papryki czerwonej2 łyżki
koncentratu pomidorowego1/2 szklanki
bulionu warzywnego1/2 szklanki
wina czerwonego, wytrawnego1 gałazka
tymianku1 gałązka
rozmarynu1 łyżka posiekanej
natki pietruszkisól, świeżo zmielony
czarny pieprz,
cukier - do smaku
oliwa z oliwek - do smażeniaulubiony
makaron (2-3 porcje)
parmezan - do podania
Cebulę i
czosnek drobno posiekać.
Cukinię przekroić wzdłuż na pół i pozbawić nasion. Razem z pozostałymi warzywami (oczywiście umytymi i obranymi jeśli potrzeba) pokroić w drobną kostkę.W garnku lub głębokiej patelni rozgrzać
oliwę (2 łyżki wystarczą). Podsmażyć wszystkie warzywa razem z
czosnkiem i
cebulą, aż zmienią kolor, ale się nie przyrumienią (ok. 5 minut). Dodać koncentrat i chwilkę smażyć, aby się delikatnie skarmelizował. Dodać
bulion i sos z
pomidorów z puszki,
tymianek i
rozmaryn, zagotować i dusić przez kwadrans.W międzyczasie zagotować
wodę na
makaron. Po zagotowaniu ugotować
makaron wg przepisu na opakowaniu, odcedzić.Wracając do sosu - dodać pokrojone
pomidory i posiekaną
natkę pietruszki, doprawić do smaku
cukrem,
solą i
pieprzem - dusić pod przykryciem kolejne 5 minut. Odkryć, jeśli potrzeba i odparować nadmiar sosu.Podawać z ulubionym
makaronem. Posypać świeżo startym
parmezanem - wedle uznania.Smacznego :-)