ßßß
Składniki (2-3 porcje):1 puszka pomidorów krojonych1 mała marchewka1 gałązka selera naciowego1 duży ząbek czosnku1 mała cukinia1 cebula50 g selera korzeniowego1/2 papryki żółtej1/2 papryki czerwonej2 łyżki koncentratu pomidorowego1/2 szklanki bulionu warzywnego1/2 szklanki wina czerwonego, wytrawnego1 gałazka tymianku1 gałązka rozmarynu1 łyżka posiekanej natki pietruszkisól, świeżo zmielony czarny pieprz, cukier - do smakuoliwa z oliwek - do smażeniaulubiony makaron (2-3 porcje)parmezan - do podania
Cebulę i czosnek drobno posiekać. Cukinię przekroić wzdłuż na pół i pozbawić nasion. Razem z pozostałymi warzywami (oczywiście umytymi i obranymi jeśli potrzeba) pokroić w drobną kostkę.W garnku lub głębokiej patelni rozgrzać oliwę (2 łyżki wystarczą). Podsmażyć wszystkie warzywa razem z czosnkiem i cebulą, aż zmienią kolor, ale się nie przyrumienią (ok. 5 minut). Dodać koncentrat i chwilkę smażyć, aby się delikatnie skarmelizował. Dodać bulion i sos z pomidorów z puszki, tymianek i rozmaryn, zagotować i dusić przez kwadrans.W międzyczasie zagotować wodę na makaron. Po zagotowaniu ugotować makaron wg przepisu na opakowaniu, odcedzić.Wracając do sosu - dodać pokrojone pomidory i posiekaną natkę pietruszki, doprawić do smaku cukrem, solą i pieprzem - dusić pod przykryciem kolejne 5 minut. Odkryć, jeśli potrzeba i odparować nadmiar sosu.Podawać z ulubionym makaronem. Posypać świeżo startym parmezanem - wedle uznania.Smacznego :-)