Wykonanie
Kurczaka prowansalskiego albo
kurczaka po prowansalsku każdy zapewne zna. Choć jak znam życie i kuchnię każdy zna go trochę inaczej. I fajnie, gdyby światem kuchni rządziły sztywne reguły gotowanie nie byłoby tak przyjemne.Ta wersja
kurczaka prowansalskiego wykonana jest z wyfiletowanych
udek kurczaka, dzięki temu
mięso jest mięciutkie i aromatyczne. Miłośnicy
piersi kurczaka mogą wykonać
kurczaka po prowansalsku z nimi w roli głównej. Oprócz
kurczaka w daniu tym występują warzywa,
cukinia i
papryka,
pomidory oraz mieszanka
ziół prowansalskich nadających mu wspaniały aromat. Piękny zapach i niesamowity smak danie zawdzięcza również dodatkowi
czerwonego wina, ale jeśli ktoś nie chce go używać to po prostu pominie, nie obrażę się ;-) Inne wersje
kurczaka po prowansalsku zawierają
białe wino,
czarne oliwki,
tymianek.Można spotkać też danie zwane
kurczakiem z
ziołami prowansalskimi, to danie bez
pomidorowego sosu, z
ziołami prowansalskimi,
sokiem z cytryny, czasem
białym winem.

Składniki (6 porcji):10-12 filetów z
udek kurczaka300 ml
bulionu drobiowego1
papryka czerwona1
papryka żółta2 nieduże
cukinie2 ząbki
czosnku2
cebule1 puszka
pomidorów100 ml
czerwonego wina, wytrawnego2 łyżki
koncentratu pomidorowego1 łyżka suszonych
ziół prowansalskichsól, świeżo zmielony
czarny pieprz,
cukier – do smaku
oliwa z oliwek – do smażenia

Filety z udek oczyścić z tłuszczu i błon, oprószyć
solą i
pieprzem.
Cebule pokroić w cienkie półplasterki,
czosnek przecisnąć przez praskę,
cukinie pokroić w 1 cm plastry.
Papryki oczyścić z nasion i błonek, a następnie pokroić w spore 3 cm kawałki.Głębokie naczynie rozgrzać wraz z
oliwą i podsmażyć z obu stron
kurczaka, powinien się lekko zrumienić. Dodać
cebulę i
czosnek, chwilkę podsmażyć. Dodać
pomidory, koncentrat,
bulion i szczyptę
cukru. Poddusić na niewielkim ogniu przez 10 minut, a następnie dodać
cukinię,
papryki i
zioła prowansalskie. Dusić kolejne 20 minut, aż warzywa będą miękkie. Odkryć garnek i odparować nadmiar sosu, można ewentualnie zagęścić go dodając 1 łyżkę
mąki ziemniaczanej wymieszanej z odrobiną
wody. Doprawić potrawę do smaku
solą i
pieprzem. Podawać z
ryżem lub świeżym
pieczywem.Smacznego :-)