ßßß
Składniki (6 porcji):10-12 filetów z udek kurczaka300 ml bulionu drobiowego1 papryka czerwona1 papryka żółta2 nieduże cukinie2 ząbki czosnku2 cebule1 puszka pomidorów100 ml czerwonego wina, wytrawnego2 łyżki koncentratu pomidorowego1 łyżka suszonych ziół prowansalskichsól, świeżo zmielony czarny pieprz, cukier – do smakuoliwa z oliwek – do smażenia
Filety z udek oczyścić z tłuszczu i błon, oprószyć solą i pieprzem. Cebule pokroić w cienkie półplasterki, czosnek przecisnąć przez praskę, cukinie pokroić w 1 cm plastry. Papryki oczyścić z nasion i błonek, a następnie pokroić w spore 3 cm kawałki.Głębokie naczynie rozgrzać wraz z oliwą i podsmażyć z obu stron kurczaka, powinien się lekko zrumienić. Dodać cebulę i czosnek, chwilkę podsmażyć. Dodać pomidory, koncentrat, bulion i szczyptę cukru. Poddusić na niewielkim ogniu przez 10 minut, a następnie dodać cukinię, papryki i zioła prowansalskie. Dusić kolejne 20 minut, aż warzywa będą miękkie. Odkryć garnek i odparować nadmiar sosu, można ewentualnie zagęścić go dodając 1 łyżkę mąki ziemniaczanej wymieszanej z odrobiną wody. Doprawić potrawę do smaku solą i pieprzem. Podawać z ryżem lub świeżym pieczywem.Smacznego :-)