ßßß Cookit - przepis na Kurczak prowansalski

Kurczak prowansalski

nazwa

Wykonanie

Kurczaka prowansalskiego albo kurczaka po prowansalsku każdy zapewne zna. Choć jak znam życie i kuchnię każdy zna go trochę inaczej. I fajnie, gdyby światem kuchni rządziły sztywne reguły gotowanie nie byłoby tak przyjemne.
Ta wersja kurczaka prowansalskiego wykonana jest z wyfiletowanych udek kurczaka, dzięki temu mięso jest mięciutkie i aromatyczne. Miłośnicy piersi kurczaka mogą wykonać kurczaka po prowansalsku z nimi w roli głównej. Oprócz kurczaka w daniu tym występują warzywa, cukinia i papryka, pomidory oraz mieszanka ziół prowansalskich nadających mu wspaniały aromat. Piękny zapach i niesamowity smak danie zawdzięcza również dodatkowi czerwonego wina, ale jeśli ktoś nie chce go używać to po prostu pominie, nie obrażę się ;-) Inne wersje kurczaka po prowansalsku zawierają białe wino, czarne oliwki, tymianek.
Można spotkać też danie zwane kurczakiem z ziołami prowansalskimi, to danie bez pomidorowego sosu, z ziołami prowansalskimi, sokiem z cytryny, czasem białym winem.
Składniki (6 porcji):
10-12 filetów z udek kurczaka
300 ml bulionu drobiowego
1 papryka czerwona
1 papryka żółta
2 nieduże cukinie
2 ząbki czosnku
2 cebule
1 puszka pomidorów
100 ml czerwonego wina, wytrawnego
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżka suszonych ziół prowansalskich
sól, świeżo zmielony czarny pieprz, cukier – do smaku
oliwa z oliwek – do smażenia
Filety z udek oczyścić z tłuszczu i błon, oprószyć solą i pieprzem. Cebule pokroić w cienkie półplasterki, czosnek przecisnąć przez praskę, cukinie pokroić w 1 cm plastry. Papryki oczyścić z nasion i błonek, a następnie pokroić w spore 3 cm kawałki.
Głębokie naczynie rozgrzać wraz z oliwą i podsmażyć z obu stron kurczaka, powinien się lekko zrumienić. Dodać cebulę i czosnek, chwilkę podsmażyć. Dodać pomidory, koncentrat, bulion i szczyptę cukru. Poddusić na niewielkim ogniu przez 10 minut, a następnie dodać cukinię, papryki i zioła prowansalskie. Dusić kolejne 20 minut, aż warzywa będą miękkie. Odkryć garnek i odparować nadmiar sosu, można ewentualnie zagęścić go dodając 1 łyżkę mąki ziemniaczanej wymieszanej z odrobiną wody. Doprawić potrawę do smaku solą i pieprzem. Podawać z ryżem lub świeżym pieczywem.
Smacznego :-)
Źródło:http://www.facetnatalerzu.pl/2013/10/kurczak-po-prowansalsku.html