ßßß
Składniki:500 g białych szparagów500 g zielonych szparagów1 szalotkakawałek imbiru, ok 6 cm600 ml bulionu drobiowego lub warzywnego100 ml gęstej śmietany100 ml kremówki1 1/2 pomarańczyoliwa z oliweksól, pieprz, gałka muszkatołowa - do smakunatka koperku - do podaniaSzparagi dokładnie obrać i odciąć zdrewniałe końcówki, pokroić w 2 cm kawałki, zostawiając całe główki zielonych. Cebulę i imbir obrać, drobno posiekać.Białe szparagi, szalotkę i imbir zeszklić na oliwie. Dodać bulion i dusić pod przykryciem przez 10 minut. Po tym czasie dodać zielone szparagi i gotować kolejne 10 minut.Gdy zupa się gotuje wyfiletować jedną pomarańczę, a płatki migdałów podprażyć na suchej patelni.Garnek zestawić z palnika, wyciągnąć z niego kilka główek zielonych szparagów (będą potrzebne do podania zupy). Resztę płynu zmiksować żyrafą lub malakserem, można przetrzeć przez gęste sito - jeśli w zupie pływają resztki włókien. Dodać obie śmietany, sok z połowy pomarańczy, doprawić do smaku przyprawami i podgrzać.
Zupę wlać do talerzy, do środka włożyć główki zielonych szparagów oraz kawałki pomarańczy. Posypać koperkiem i migdałami. Ja oczywiście o migdałach do zdjęcia zapomniałem ;-)Smacznego :-)Wielbicielom tych cudownych warzyw polecam:Sos Bozner idealny do szparagów - Bozner SauceMus ze szparagów rodem z SüdtirolSałatka z rukoli, szparagów i truskawekSzparagi zapiekane z szynką parmeńskąSzparagi zapiekane z cukinią i ziemniaczkamiSpargelsuppe, kremowa zupa ze szparagów