Wykonanie
Sezon na
szparagi jeszcze nie zakończony :-) Ciągle można kupić wspaniałe, soczyste
szparagi i przygotować z nich coś pysznego na przykład zupę...Na początku miesiąca przedstawiłem Wam przepis na bardziej tradycyjną kremową zupę ze
szparagów . Tym razem coś innego, coś niezwykle pysznego.
Szparagom -
białym i zielonym, towarzyszy smak
imbiru,
pomarańczy i
migdałów. Połączenie, które nie przychodzi do głowy jako typowe dla
szparagów okazało się być strzałem w dziesiątkę, wiec polecam spróbować nie czekając na kolejny sezon :-)

Składniki:500 g białych
szparagów500 g
zielonych szparagów1
szalotkakawałek
imbiru, ok 6 cm600 ml
bulionu drobiowego lub warzywnego100 ml gęstej
śmietany100 ml kremówki1 1/2
pomarańczyoliwa z oliweksól,
pieprz,
gałka muszkatołowa - do smaku
natka koperku - do podania
Szparagi dokładnie obrać i odciąć zdrewniałe końcówki, pokroić w 2 cm kawałki, zostawiając całe główki zielonych.
Cebulę i
imbir obrać, drobno posiekać.Białe
szparagi,
szalotkę i
imbir zeszklić na
oliwie. Dodać
bulion i dusić pod przykryciem przez 10 minut. Po tym czasie dodać
zielone szparagi i gotować kolejne 10 minut.Gdy zupa się gotuje wyfiletować jedną
pomarańczę, a
płatki migdałów podprażyć na suchej patelni.Garnek zestawić z palnika, wyciągnąć z niego kilka główek
zielonych szparagów (będą potrzebne do podania zupy). Resztę płynu zmiksować żyrafą lub malakserem, można przetrzeć przez gęste sito - jeśli w zupie pływają resztki włókien. Dodać obie
śmietany, sok z połowy
pomarańczy, doprawić do smaku
przyprawami i podgrzać.

Zupę wlać do talerzy, do środka włożyć główki
zielonych szparagów oraz kawałki
pomarańczy. Posypać
koperkiem i
migdałami. Ja oczywiście o migdałach do zdjęcia zapomniałem ;-)Smacznego :-)Wielbicielom tych cudownych warzyw polecam:Sos Bozner idealny do
szparagów - Bozner SauceMus ze
szparagów rodem z Südtirol
Sałatka z
rukoli,
szparagów i
truskawekSzparagi zapiekane z
szynką parmeńskąSzparagi zapiekane z
cukinią i ziemniaczkamiSpargelsuppe, kremowa zupa ze
szparagów