Wykonanie
Sezon
szparagowy w pełni, więc nie może zabraknąć kremu ze
szparagów. Tym razem pokombinowałem troszkę inaczej niż zwykle, i zamiast typowego mocno zawiesistego kremu przygotowałem, kremową, aksamitną zupę. Nie postawicie w niej łyżki, ale z
wodą nie ma ona nic wspólnego :-)Zupa ma bardzo ciekawy smak, słodki dzięki
szparagom, wytrawny dzięki dodatkowi rieslinga.
Gałka muszkatołowa, świeżo starta, jest oczywiście konieczna - bez niej nie wyobrażam sobie takiej zupy ;-)Jeśli chcecie przygotować coś pysznego ze
szparagów to polecam:Sos Bozner idealny do
szparagów - Bozner SauceMus ze
szparagów rodem z Südtirol
Sałatka z
rukoli,
szparagów i
truskawekSzparagi z
makaronem w
pomarańczowym sosie
Szparagi zapiekane z
szynką parmeńskąSzparagi zapiekane z
cukinią i ziemniaczkami

Składniki (2porcje):500 g
szparagów, białych1
szalotka500 ml
wywaru szparagowego lub drobiowego150 ml
białego wina, np. Riesling100 g gęstej
śmietany (crème fraîche)2
żółtka2 łyżki
masłasól,
pieprz,
gałka muszkatołowa - do smaku4
zielone szparagi, posiekana
natka pietruszki - do podania

Przygotować
bulion, najlepszy i najzdrowszy będzie
szparagowy wywar. Umyć i obrać białe i
zielone szparagi. Zdrewniałe końcówki i obierki zalać 0,7 l
wody i gotować 20 minut na małym ogniu. Po ugotowaniu przecedzić i
wywar gotowy :-)Białe
szparagi pokroić na mniejsze kawałki, odłożyć na bok połowę ich główek.Na
maśle zeszklić drobno posiekaną
szalotkę. Dodać pokrojone
szparagi (oprócz odłożonych główek) i podsmażyć kilka minut, zwiększyć ogień pod garnkiem i zalać
szparagi winem. Gotować 2 minuty i dodać
wywar. Dusić wszystko przez 20-30 minut. W międzyczasie ugotować w całości
zielone szparagi, które wykorzystamy jako przybranie zupy.Gdy
szparagi w zupie będą już mocno miękkie, zestawić garnek z kuchenki, przelać zupę do malaksera i zmiksować. Zmiksowaną zupę przelać przez sito z powrotem do garnka, dokładnie przetrzeć
szparagi, aby na sitku niewiele zostało. Garnek postawić na kuchence, wrzucić do niego odłożone wcześniej główki
szparagów i gotować je przez 5 minut.Następnie zestawić garnek z palnika. Zmiksować
śmietanę z
żółtkami i masę tę dodać powoli do zupy, ciągle mieszając. Postawić garnek na palniku i podgrzewać zupę na małym ogniu, ciągle mieszając, aż zgęstnieje. Nie dopuścić do zawrzenia, aby
żółtka się nie ścięły. Doprawić do smaku
solą,
pieprzem i
gałką muszkatołową.
Zielone szparagi pokroić w kawałki i wrzucić do miseczek, zalać gotową kremową zupą. Całość udekorować posiekaną
natką pietruszki i posypać świeżo startą
gałką muszkatołową.Smacznego :-)