ßßß
Składniki (2porcje):500 g szparagów, białych1 szalotka500 ml wywaru szparagowego lub drobiowego150 ml białego wina, np. Riesling100 g gęstej śmietany (crème fraîche)2 żółtka2 łyżki masłasól, pieprz, gałka muszkatołowa - do smaku4 zielone szparagi, posiekana natka pietruszki - do podania
Przygotować bulion, najlepszy i najzdrowszy będzie szparagowy wywar. Umyć i obrać białe i zielone szparagi. Zdrewniałe końcówki i obierki zalać 0,7 l wody i gotować 20 minut na małym ogniu. Po ugotowaniu przecedzić i wywar gotowy :-)Białe szparagi pokroić na mniejsze kawałki, odłożyć na bok połowę ich główek.Na maśle zeszklić drobno posiekaną szalotkę. Dodać pokrojone szparagi (oprócz odłożonych główek) i podsmażyć kilka minut, zwiększyć ogień pod garnkiem i zalać szparagi winem. Gotować 2 minuty i dodać wywar. Dusić wszystko przez 20-30 minut. W międzyczasie ugotować w całości zielone szparagi, które wykorzystamy jako przybranie zupy.Gdy szparagi w zupie będą już mocno miękkie, zestawić garnek z kuchenki, przelać zupę do malaksera i zmiksować. Zmiksowaną zupę przelać przez sito z powrotem do garnka, dokładnie przetrzeć szparagi, aby na sitku niewiele zostało. Garnek postawić na kuchence, wrzucić do niego odłożone wcześniej główki szparagów i gotować je przez 5 minut.Następnie zestawić garnek z palnika. Zmiksować śmietanę z żółtkami i masę tę dodać powoli do zupy, ciągle mieszając. Postawić garnek na palniku i podgrzewać zupę na małym ogniu, ciągle mieszając, aż zgęstnieje. Nie dopuścić do zawrzenia, aby żółtka się nie ścięły. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.Zielone szparagi pokroić w kawałki i wrzucić do miseczek, zalać gotową kremową zupą. Całość udekorować posiekaną natką pietruszki i posypać świeżo startą gałką muszkatołową.Smacznego :-)