Wykonanie
Conchiglioni, czyli muszle - nadziewane
szpinakiem i
pieczarkami,zapiekane na
pomidorowym sosie.Farsz jest dosyć łagodny, a
szpinak właściwie dodatkiem do
pieczarek,bo niestety niektórzy moi domownicy, delikatnie mówiąc,nie są jego fanami, za to
sos pomidorowy - bardzo wyrazisty, z dodatkiem
czosnku i
chili.

Składniki:farsz250g
świeżego szpinaku300 g
pieczarek1 mała
cebula3 łyżki
serka mascarpone2 łyżki
masłasól,
pieprz biały,
gałka muszkatołowaponadto250 g
makaronu conchiglioni500 g
przecieru pomidorowego (passaty)2 ząbki
czosnkukilka liści świeżej
bazylii1 łyżka
oleju rzepakowegochilisólszczypta
cukru3 łyżki startego
parmezanu
Sposób wykonania:W rondelku lekko rozgrzać
olej, wrzucić drobno pokrojony
czosnek i krótko podsmażyć. Wlać
przecier pomidorowy, posiekane liście
bazylii, szczyptę
cukru i gotować ok 30 minut. Doprawić
solą i
chili.
Makaron ugotować al'dente, przelać zimną
wodą, odcedzić.Na dużej patelni rozgrzać
masło.
Cebulę pokroić w kostkę i lekko podsmażyć.
Pieczarki opłukać, drobno pokroić, wrzucić na patelnię, lekko posolić i smażyć do miękkości razem z
cebulą. Oczyszczony
szpinak ( opłukany i pozbawiony łodyg) dodać do
pieczarek. Krótko przesmażyć, tylko aby
szpinak zmiękł. Na koniec dodać 3 łyżki
serka mascarpone i wszystko wymieszać. Farsz doprawić
białym pieprzem,
gałką muszkatołową i ewentualnie
solą.Na dno naczynia do zapiekania wylać sos. Muszle nadziewać farszem i układać na
sosie pomidorowym. Całość posypać
parmezanem. Zapiekać ok. 20 minut, w temperaturze 200 CSmacznego :)