ßßß
Składniki:farsz250g świeżego szpinaku300 g pieczarek1 mała cebula3 łyżki serka mascarpone2 łyżki masłasól, pieprz biały, gałka muszkatołowaponadto250 g makaronu conchiglioni500 g przecieru pomidorowego (passaty)2 ząbki czosnkukilka liści świeżej bazylii1 łyżka oleju rzepakowegochilisólszczypta cukru3 łyżki startego parmezanu
Sposób wykonania:W rondelku lekko rozgrzać olej, wrzucić drobno pokrojony czosnek i krótko podsmażyć. Wlać przecier pomidorowy, posiekane liście bazylii, szczyptę cukru i gotować ok 30 minut. Doprawić solą i chili.Makaron ugotować al'dente, przelać zimną wodą, odcedzić.Na dużej patelni rozgrzać masło. Cebulę pokroić w kostkę i lekko podsmażyć. Pieczarki opłukać, drobno pokroić, wrzucić na patelnię, lekko posolić i smażyć do miękkości razem z cebulą. Oczyszczony szpinak ( opłukany i pozbawiony łodyg) dodać do pieczarek. Krótko przesmażyć, tylko aby szpinak zmiękł. Na koniec dodać 3 łyżki serka mascarpone i wszystko wymieszać. Farsz doprawić białym pieprzem, gałką muszkatołową i ewentualnie solą.Na dno naczynia do zapiekania wylać sos. Muszle nadziewać farszem i układać na sosie pomidorowym. Całość posypać parmezanem. Zapiekać ok. 20 minut, w temperaturze 200 CSmacznego :)