Wykonanie
Składniki:- 250g
makaronu (użyłam Penne z
mąki Durum firmy Elovena)- 1 szklanka puree z dyni- 1,5 szklanki
bulionu drobiowego- 200g
pieczarek- 100g
serka mascarpone- 1 garść pestek dyni- 4 łyżki startego
parmezanu-
gałka muszkatołowa-
papryczka chili w proszku- 1 łyżka
masła-
sól i
pieprzSposób przygotowania:1. Na
maśle podsmażamy oczyszczone i pokrojone
pieczarki, gdy lekko się zezłocą dodajemy puree z dyni,
serek mascarpone,
bulion, mieszamy, przyprawiamy
gałką muszkatołową,
chili,
solą i
pieprzem, chwilę gotujemy, aż sos trochę zgęstnieje.2.
Pestki dyni prażymy na suchej patelni, gotowe przekładamy na talerzyk.3.
Makaron gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu, gotowy odcedzamy i przekładamy do
dyniowego sosu, chwilę podgrzewamy, aby całość się połączyła.
Makaron wykładamy na talerze, posypujemy startym
parmezanem i uprażonymi pestkami.