ßßß
Składniki na kopytka: (1,2kg ciasta)1kg ziemniaków100g parmezanu250g mąki1jajkogałka muszkatołowa, sólPrzygotowanie:Obrać ziemniaki, ugotować je i przecisnąć przez praskę.Dodać jajko, parmezan, mąkę, gałkę muszkatołową i sól.Wymieszać składniki, pomagając sobie plastikową szpatułką. Kiedy ciasto osiągnie właściwą konsystencję zakończyć jego wyrabianie.Na posypanej mąką stolnicy wiele wykonać wiele wałeczków z ciasta, wykrawać je z małych plastrów ciasta.Otrzymane wałeczki pociąć na małe kawałki o długości ok 1cm.W dużym garnku zagotować wodę, dodać sól i na wrzątek wrzucać nasze kopytka, zamieszać, wyjmować po wypłynięciu na powierzchnie.Składniki na sos:50dag bardzo małych pieczarekmała cebuladuży kubeczek śmietany 18 %2 łyżki masłasól, pieprzzioła prowansalskiePrzygotowanie:Pieczarki dobrze umyć i odsączyć na sitku. Cebulę drobno posiekać.W garnuszku rozpuścić masło i wrzucić cebulę i pieczarki. Dusić ok 10-15 minut.Doprawić sola i pierzem. Dodać śmietanę i przyprawić ziołami.Całość dusić jeszcze jakieś 10 minut ciągle mieszając.Kopytka polewamy obficie sosem z pieczarkami.Smacznego;)