Wykonanie
Ok dziś czas na coś mącznego;PPoza tym kupiłam tak fajne małe
pieczarki,że aż szkoda ich nie wykorzystać;PPrzepis typowo jarski ale można dodatkowo dodać na talerz jakieś
mięsko ;)Przepis na kopytka wzięty z książki "Ilustrowana szkoła gotowania, kuchnia włoska. krok po kroku"

Składniki na kopytka: (1,2kg ciasta)1kg
ziemniaków100g
parmezanu250g
mąki1jajko
gałka muszkatołowa,
sólPrzygotowanie:Obrać
ziemniaki, ugotować je i przecisnąć przez praskę.Dodać
jajko,
parmezan,
mąkę,
gałkę muszkatołową i
sól.Wymieszać składniki, pomagając sobie plastikową szpatułką. Kiedy ciasto osiągnie właściwą konsystencję zakończyć jego wyrabianie.Na posypanej
mąką stolnicy wiele wykonać wiele wałeczków z ciasta, wykrawać je z małych plastrów ciasta.Otrzymane wałeczki pociąć na małe kawałki o długości ok 1cm.W dużym garnku zagotować
wodę, dodać
sól i na wrzątek wrzucać nasze kopytka, zamieszać, wyjmować po wypłynięciu na powierzchnie.Składniki na sos:50dag bardzo małych
pieczarekmała
cebuladuży kubeczek
śmietany 18 %2 łyżki
masłasól,
pieprzzioła prowansalskiePrzygotowanie:
Pieczarki dobrze umyć i odsączyć na sitku.
Cebulę drobno posiekać.W garnuszku rozpuścić
masło i wrzucić
cebulę i
pieczarki. Dusić ok 10-15 minut.Doprawić
sola i pierzem. Dodać
śmietanę i przyprawić
ziołami.Całość dusić jeszcze jakieś 10 minut ciągle mieszając.Kopytka polewamy obficie sosem z
pieczarkami.Smacznego;)