ßßß
Inspiracja + moje zmianySkładniki:ok. 15 muszli makaronowych1/2 kulki mozzarelli150 g serka ricotty2 łyżki mascarpone1/3 szklanki tartego parmezanu1 białkoSkładniki na sos:1 puszka pomidorów1 cebula2 ząbki czosnku1/2 szklanki przecieru pomidorowego2 szklanki bulionu1 łyżeczka suszonej bazyliisól, pieprz, cukier do smakuWszystkie rodzaje serów wymieszać i połączyć białkiem. Nadziać muszle i odłożyć. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę i trochę później czosnek. Chwilę smażyć, dodać pomidory i dusić aż całkowicie się rozpadną. Doprawić do smaku solą, cukrem i pieprzem, ew. octem balsamicznym i ziołami. W wysmarowanym naczyniu żaroodpornym ułożyć muszle, jedna obok drugiej i zalać sosem. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i zapiekać około 25 min.Smacznego:)