Wykonanie
Od dawna zalegająca paczka muszli
makaronowych na tyle mnie denerwowała, że wreszcie się za nią wzięłam. Muszle wypadało czymś nadziać a, że
mięso raczej odpadało przypomniał mi się ten przepis. Mieszanka
serów w
makaronie i
sos pomidorowy to naprawdę pyszny, bezmięsny obiad. Użyłam surowych muszli ale zrobiłam taką ilość sosu aby były całkowicie w nim zanurzone i dlatego ładnie mi się zapiekły i były miękkie. Można też najpierw muszle ugotować ale ja nie lubię bawić się w nadziewanie ugotowanego
makaronu.

Inspiracja + moje zmianySkładniki:ok. 15 muszli
makaronowych1/2 kulki
mozzarelli150 g
serka ricotty2 łyżki
mascarpone1/3 szklanki tartego
parmezanu1
białkoSkładniki na sos:1 puszka
pomidorów1
cebula2 ząbki
czosnku1/2 szklanki
przecieru pomidorowego2 szklanki
bulionu1 łyżeczka suszonej
bazyliisól,
pieprz,
cukier do smakuWszystkie rodzaje
serów wymieszać i połączyć
białkiem. Nadziać muszle i odłożyć. Na patelni rozgrzać
oliwę, dodać
cebulę i trochę później
czosnek. Chwilę smażyć, dodać
pomidory i dusić aż całkowicie się rozpadną. Doprawić do smaku
solą,
cukrem i
pieprzem, ew.
octem balsamicznym i
ziołami. W wysmarowanym naczyniu żaroodpornym ułożyć muszle, jedna obok drugiej i zalać sosem. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i zapiekać około 25 min.Smacznego:)