Wykonanie
Spaghetti bolognese to jeden z najpopularniejszych
makaronów, jakie lądują na stołach. Co ważne, jest stosunkowo szybki do przyrządzenia, a do tego dość syty i nie wymagający nadprzyrodzonych umiejętności.Polecam Wam także przepis na Spaghetti carbonara czy
Makaron z zielonym pesto .Przepis na spaghetti blognesePorcji: 2 Czas gotowania: 1 godzinaSkładniki250 g
mięsa mielonego wieprzowo-wołowegośrednia
cebula2 ząbki
czosnkupomidory z puszki, bądź kartonik
przecieru pomidorowego1 łyżeczka
oregano1 łyżeczka
bazylii1 łyżeczka
słodkiej papryki1 łyżeczka
cukrusól i
pieprz do smakuświeża
bazylia do podania
parmezan do podania
olej do smażenia
makaronPrzepis1
Cebulę i
czosnek drobno siekam i podsmażam na małej ilości
oleju. Następnie dodaję
mięso.2Kiedy
mięso się wysmaży, zalewam całość pomidorami/przecierem
pomidorowym. Przykrywam pokrywką i duszę na małym ogniu około 30 minut.3Po tym czasie, zdejmuję pokrywkę i doprawiam sos
ziołami,
papryką,
cukrem,
solą oraz
pieprzem. Gotuje na małym ogniu bez przykrycia, aby sos zgęstniał.4Kiedy sos doprawię według upodobań
smakowych, podaję go z
makaronem,
parmezanem i świeżą
bazylią.PoradyNiekiedy do sosu dodaję także
ostrej papryki - spróbujcie!