ßßß
Moi Drodzy, jeśli nie macie pomysłu na pyszny obiad lub wyborną kolację, to ja przychodzę Wam z pomocą!:) Makaron Conchiglioni, czyli dorodne makaronowe muszle wypełnione najlepszym serowym nadzieniem: mozzarellą, mascarpone i camembertem. Cudowny, śmietankowy smak połączyłam z soczystym, pomidorowym sosem i całość zapiekłam w piekarniku. Danie wyszło przepyszne, nie dość, że cieszy oczy, to jeszcze wykwintnie smakuje. Bardzo polecam!SKŁADNIKI na około 4 porcje:300 g makaronowych muszli Conchiglioni150 g serka mascarpone2 kulki mozzarelli170 g sera camembertsólSKŁADNIKI na sos pomidorowy:1 puszka pomidorów w kawałkach2 ząbki czosnku0,5 cebuli5 łyżek oliwy z oliwek1/3 łyżeczki soli (lub więcej wg uznania)2 łyżeczki brązowego cukru1/3 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu1 łyżeczko suszonej bazyliiWYKONANIE:Makaron ugotuj w osolonej wodzie al dente. Odcedź.Mozzarellę poszarp na małe kawałeczki, camembert pokrój w drobną kostkę.Oba sery wymieszaj w misce.Każdą muszlę nadziej 3/4 łyżeczki mascarpone i łyżeczką mieszanki mozzarelli i camembertu.SOS POMIDOROWY:Cebulę posiekaj w drobną kostkę.Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i wrzuć na nią cebulę. Podsmaż krótko cebulę.Czosnek przeciśnij czosnek przez praskę i dodaj do cebuli.Dołóż pomidory z puszki, sól, cukier, pieprz i bazylię.Wymieszaj wszystko dokładnie i gotuj sos, aż zgęstnieje.POŁĄCZENIE:Piekarnik nagrzej do 200 stopni C .Na dno naczynia żaroodpornego wyłóż sos pomidorowy. Na nim ułóż nadziane muszle. Całość wsadź do piekarnika i zapiekaj około 20 minut .Gotowe danie posyp świeżo zmielonym pieprzem. Smacznego!
