Wykonanie

Moi
Drodzy, jeśli nie macie pomysłu na pyszny obiad lub wyborną kolację, to ja przychodzę Wam z pomocą!:)
Makaron Conchiglioni, czyli dorodne
makaronowe muszle wypełnione najlepszym
serowym nadzieniem:
mozzarellą,
mascarpone i
camembertem. Cudowny,
śmietankowy smak połączyłam z soczystym,
pomidorowym sosem i całość zapiekłam w piekarniku. Danie wyszło przepyszne, nie dość, że cieszy oczy, to jeszcze wykwintnie smakuje. Bardzo polecam!SKŁADNIKI na około 4 porcje:300 g
makaronowych muszli Conchiglioni150 g
serka mascarpone2 kulki
mozzarelli170 g
sera camembertsólSKŁADNIKI na
sos pomidorowy:1 puszka
pomidorów w kawałkach2 ząbki
czosnku0,5
cebuli5 łyżek
oliwy z oliwek1/3 łyżeczki
soli (lub więcej wg uznania)2 łyżeczki
brązowego cukru1/3 łyżeczki świeżo zmielonego
pieprzu1 łyżeczko suszonej
bazyliiWYKONANIE:
Makaron ugotuj w osolonej wodzie al dente. Odcedź.
Mozzarellę poszarp na małe kawałeczki,
camembert pokrój w drobną kostkę.Oba
sery wymieszaj w misce.Każdą muszlę nadziej 3/4 łyżeczki
mascarpone i łyżeczką mieszanki
mozzarelli i
camembertu.
SOS POMIDOROWY:
Cebulę posiekaj w drobną kostkę.Na patelni rozgrzej
oliwę z oliwek i wrzuć na nią
cebulę. Podsmaż krótko
cebulę.
Czosnek przeciśnij
czosnek przez praskę i dodaj do
cebuli.Dołóż
pomidory z puszki,
sól,
cukier,
pieprz i
bazylię.Wymieszaj wszystko dokładnie i gotuj sos, aż zgęstnieje.POŁĄCZENIE:Piekarnik nagrzej do 200 stopni C .Na dno naczynia żaroodpornego wyłóż
sos pomidorowy. Na nim ułóż nadziane muszle. Całość wsadź do piekarnika i zapiekaj około 20 minut .Gotowe danie posyp świeżo zmielonym
pieprzem. Smacznego!

