ßßß
Składniki: (na blachę o wymiarach 24 x 35 cm z zaokrąglonymi rogami)biszkopt4 jajka2/3 szklanki cukru1/2 szklanki mąki pszennej3 płaskie łyżki kakao1 łyżeczka proszku do pieczeniamasa budyniowaRobimy jedną masę podstawową, dzielimy ją na pół i do każdej dodajemy inne dodatki1 litr mleka400 g miękkiego masła7 łyżek cukru2 budynie waniliowe z cukrem2 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej1 kopiasta łyżka mąki pszennej3 żółtka2 łyżki spirytusudodatkowo do masy jasnejpuszka brzoskwiń w syropie (syrop odlać i zachować do nasączenia)dodatkowo do masy ciemnej3 łyżki nutelli100 g czekolady z orzechami50 g rodzynekskórka otarta z połowy sparzonej pomarańczypolewa100 ml śmietanki 30%200 g nutelli (ok. 4 łyżek)2 łyżki masłaponadto:1 opakowanie herbatników kakaowych1 opakowanie herbatników maślanych
Sposób przygotowaniaBiszkopt:Białka ubić na sztywno. Stopniowo dodawać cukier. Kiedy masa będzie sztywna i błyszcząca, a cukier całkowicie rozpuszczony, kolejno dodawać żółtka. Mąkę , kakao i proszek do pieczenia przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać.Mieszankę wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku ok 40 minut, w temp. 160 C.Masa :Szklankę mleka, żółtka, budynie i obie mąki miksujemy. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem. Do gotującego wlewamy przygotowaną mieszankę i całość doprowadzamy do wrzenia. Powstały w ten sposób budyń przykrywamy i odstawiamy do wystygnięcia.Miękkie masło miksujemy na puch, stopniowo dodajemy po łyżce budyniu. Miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Na koniec dodajemy spirytus i krótko miksujemy. Odkładamy 3-4 łyżki masy. Pozostałą masę dzielimy na pół.Bo jednej części dodajemy dobrze odsączone,pokrojone w kostkę brzoskwinie (pamiętajcie, by brzoskwinie dobrze odsączyć ręcznikiem papierowym, zbyt dużo syropu w masie może spowodować jej zbytnie rozrzedzenie).Do drugiej połowy masy dodać nutellę, posiekaną czekoladę, skórkę z pomarańczy i sparzone rodzynki (należy je wcześnie zalać wrzątkiem, a po 30 minutach odcedzić i osuszyć). Wszystko wymieszać.Biszkopt nasączyć syropem z brzoskwiń. Wyłożyć ciemną masę, wyrównać. Na masie ułożyć warstwę herbatników, a następnie masę z brzoskwiniami. Na masie ułożyć warstwę z herbatników maślanych. Wierzch ciasta cienko posmarować odłożoną na początku masą. Ciasto wstawić do lodówki na 2 godziny.PolewaSkładniki na polewę podgrzać i energicznie wymieszać.Ciasto polać polewą i ponownie wstawić do lodówki, by polewa nieco zastygła.Smacznego :)Źródło inspiracji Tu