Wykonanie
Być może znacie już Ambasadora.Ja zapraszam Was na swoją wersję, w której dodałam warstwy
herbatników,
biszkopt zamieniłam na
czekoladowy, a
kakao w
masie na nutellę.
Orzechowy krem znajdziecie też w mojej ulubionej polewie.Patrząc na listę składników wydawać by się mogło, że ciasto jest pracochłonne.Nic bardziej mylnego - jeden
biszkopt, jedna masa, a wiele warstw.Ciasto polecam tym, którzy lubią bogate w smaki, dosyć słodkie ciasta z nutą
alkoholu.

Składniki: (na blachę o wymiarach 24 x 35 cm z zaokrąglonymi
rogami)
biszkopt4
jajka2/3 szklanki
cukru1/2 szklanki
mąki pszennej3 płaskie łyżki
kakao1 łyżeczka
proszku do pieczeniamasa budyniowaRobimy jedną masę podstawową, dzielimy ją na pół i do każdej dodajemy inne dodatki1 litr
mleka400 g miękkiego
masła7 łyżek
cukru2 budynie
waniliowe z
cukrem2 kopiaste łyżki
mąki ziemniaczanej1 kopiasta łyżka
mąki pszennej3
żółtka2 łyżki
spirytusudodatkowo do masy jasnejpuszka
brzoskwiń w syropie (
syrop odlać i zachować do nasączenia)dodatkowo do masy ciemnej3 łyżki nutelli100 g
czekolady z orzechami50 g
rodzynekskórka otarta z połowy sparzonej
pomarańczypolewa100 ml
śmietanki 30%200 g nutelli (ok. 4 łyżek)2 łyżki
masłaponadto:1 opakowanie
herbatników kakaowych1 opakowanie
herbatników maślanych
Sposób przygotowania
Biszkopt:
Białka ubić na sztywno. Stopniowo dodawać
cukier. Kiedy masa będzie sztywna i błyszcząca, a
cukier całkowicie rozpuszczony, kolejno dodawać
żółtka.
Mąkę ,
kakao i
proszek do pieczenia przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać.Mieszankę wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku ok 40 minut, w temp. 160 C.Masa :Szklankę
mleka,
żółtka, budynie i obie
mąki miksujemy. Pozostałe
mleko zagotowujemy z
cukrem. Do gotującego wlewamy przygotowaną mieszankę i całość doprowadzamy do wrzenia. Powstały w ten sposób
budyń przykrywamy i odstawiamy do wystygnięcia.Miękkie
masło miksujemy na puch, stopniowo dodajemy po łyżce budyniu. Miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Na koniec dodajemy
spirytus i krótko miksujemy. Odkładamy 3-4 łyżki masy. Pozostałą masę dzielimy na pół.Bo jednej części dodajemy dobrze odsączone,pokrojone w kostkę
brzoskwinie (pamiętajcie, by
brzoskwinie dobrze odsączyć ręcznikiem papierowym, zbyt dużo
syropu w
masie może spowodować jej zbytnie rozrzedzenie).Do drugiej połowy masy dodać nutellę, posiekaną
czekoladę, skórkę z
pomarańczy i sparzone
rodzynki (należy je wcześnie zalać wrzątkiem, a po 30 minutach odcedzić i osuszyć). Wszystko wymieszać.
Biszkopt nasączyć
syropem z
brzoskwiń. Wyłożyć ciemną masę, wyrównać. Na
masie ułożyć warstwę
herbatników, a następnie masę z
brzoskwiniami. Na
masie ułożyć warstwę z
herbatników maślanych. Wierzch ciasta cienko posmarować odłożoną na początku masą. Ciasto wstawić do lodówki na 2 godziny.PolewaSkładniki na polewę podgrzać i energicznie wymieszać.Ciasto polać polewą i ponownie wstawić do lodówki, by polewa nieco zastygła.Smacznego :)Źródło inspiracji Tu