Wykonanie
Szukałam szybkiego
ciastka, najlepiej bez pieczenia. Znalazłam... tutaj :) Nie jest przesadnie słodkie, robi się szybko i co najważniejsze - smakuje naprawdę dobrze ;)Potrzebujemy:- 250g
herbatników maślanych,- 250g
herbatników kakaowych,- 1 puszka masy kajmakowej,- 1szkl
orzechów włoskich,- 2 snickersy (opcjonalnie),masa budyniowa:- 1l
mleka,- 1szkl
mąki pszennej,- 1 łyżka
mąki ziemniaczanej,- 1
budyń waniliowy bez
cukru (proszek),-
jajko,- 0,5szkl
cukru,- 2 łyżki
cukru z prawdziwą
wanilią,- 220g
masła.
Orzechy włoskie drobno posiekać i podprażyć na suchej patelni.
Masło i 2,5szkl
mleka umieścić w garnku i doprowadzić do wrzenia. Do drugiego garnka wlać pozostałe
mleko, dodać obie
mąki,
jajko,
budyń,
cukier i
cukier z
wanilią i zmiksować. Do gotującego się
mleka powoli wlewać przygotowaną mieszankę i energicznie mieszać do zgęstnienia. Odczekać chwilę - pozwolić by parę
razy "bulknęło". Przestudzić.Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Na spodzie ułożyć
kakaowe herbatniki. Wyłożyć na nie 1/3 masy budyniowej. Ułożyć maślane
herbatniki, 1/3 masy budyniowej, na to znów
kakaowe herbatniki i ostatnią część masy budyniowej. Przykryć
maślanymi herbatnikami.Puszkę masy kajmakowej wstawić w garnka i zalać gorącą
wodą, by ją rozmiękczyć by się dobrze rozsmarowała. Po chwili otworzyć puszkę i rozsmarować masę na herbatnikach. Posypać
orzechami. Schłodzić w lodówce - najlepiej całą noc. Przed podaniem pokroić w paski snickersa i ułożyć po 1 pasku na każdej kostce.