Wykonanie
Snickers to chyba pierwsze z ciast,które miało odtworzyć smak znanych batoników.U mnie pieczony od bardzo dawna w formie kruchego ciasta przełożonegomasą budyniową,
kajmakiem i
orzechami.Snickers na herbatnikach bardzo przypomina mój pierwowzór,a pracy przy nim naprawdę niewiele, właściwie sprowadza się onado ugotowania budyniu i złożeniu warstw.Ciasto jest pyszne, mięciutkie i zdecydowanie mniej słodkie niż oryginał.

Składniki:masa:1 litr
mleka1 szklanka
mąki pszennej1 łyżka
mąki ziemniaczanej1
budyń waniliowy bez
cukru1
jajko1/2 szklanki
cukru1
cukier wanilinowy220 g
masłaponadto:1 puszka masy kajmakowej ( polecam z Gostynia )180 g
herbatników typu
Petit Beurre180 g
herbatników kakaowych1 szklanka
orzechów włoskich

Sposób wykonania:Dwie i pół szklanki
mleka i
masło umieścić w garnuszku. Do pozostałego
mleka dodać obie
mąki,
jajko,
budyń cukier,
cukier wanilinowy i dokładnie wymieszać, najlepiej mikserem.
Mleko z
masłem zagotować. Do gotującego wlewać powoli przygotowaną mieszankę, energicznie mieszając, by nie powstały grudki. Tak przygotowany
budyń odstawić na chwilkę, by lekko przestygł.Blachę o wymiarach 20 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć warstwę
kakaowych herbatników.
Budyń podzielić na 3 części, jedną z nich rozsmarować na ciastkach. Na budyniu ułożyć warstwę
maślanych herbatników, a na nich drugą część masy budyniowej i
herbatniki kakaowe. Ostatnią część budyniu wyłożyć na ciemne
ciastka i przykryć
jasnymi.Puszkę masy kajmakowej umieścić na chwilę w ciepłej wodzie ( będzie się łatwiej rozsmarowywać ). Masę wyłożyć na wierzch ciasta, rozsmarować i leciutko posolić.
Orzechy umieścić na suchej patelni i podprażyć. Posiekać i obsypać nimi wierzch ciasta. Wstawić do lodówki, najlepiej na noc.Smacznego :)