ßßß Cookit - przepis na Snickers na herbatnikach

Snickers na herbatnikach

nazwa

Wykonanie

Snickers to chyba pierwsze z ciast,
które miało odtworzyć smak znanych batoników.
U mnie pieczony od bardzo dawna w formie kruchego ciasta przełożonego
masą budyniową, kajmakiem i orzechami.
Snickers na herbatnikach bardzo przypomina mój pierwowzór,
a pracy przy nim naprawdę niewiele, właściwie sprowadza się ona
do ugotowania budyniu i złożeniu warstw.
Ciasto jest pyszne, mięciutkie i zdecydowanie mniej słodkie niż oryginał.
Składniki:
masa:
1 litr mleka
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 budyń waniliowy bez cukru
1 jajko
1/2 szklanki cukru
1 cukier wanilinowy
220 g masła
ponadto:
1 puszka masy kajmakowej ( polecam z Gostynia )
180 g herbatników typu Petit Beurre
180 g herbatników kakaowych
1 szklanka orzechów włoskich
Sposób wykonania:
Dwie i pół szklanki mleka i masło umieścić w garnuszku. Do pozostałego mleka dodać obie mąki, jajko, budyń cukier, cukier wanilinowy i dokładnie wymieszać, najlepiej mikserem. Mleko z masłem zagotować. Do gotującego wlewać powoli przygotowaną mieszankę, energicznie mieszając, by nie powstały grudki. Tak przygotowany budyń odstawić na chwilkę, by lekko przestygł.
Blachę o wymiarach 20 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć warstwę kakaowych herbatników. Budyń podzielić na 3 części, jedną z nich rozsmarować na ciastkach. Na budyniu ułożyć warstwę maślanych herbatników, a na nich drugą część masy budyniowej i herbatniki kakaowe. Ostatnią część budyniu wyłożyć na ciemne ciastka i przykryć jasnymi.
Puszkę masy kajmakowej umieścić na chwilę w ciepłej wodzie ( będzie się łatwiej rozsmarowywać ). Masę wyłożyć na wierzch ciasta, rozsmarować i leciutko posolić. Orzechy umieścić na suchej patelni i podprażyć. Posiekać i obsypać nimi wierzch ciasta. Wstawić do lodówki, najlepiej na noc.
Smacznego :)
Źródło:http://zjemto.blox.pl/2014/10/Snickers-na-herbatnikach.html