Wykonanie

Wczoraj świętowaliśmy urodziny mojego Taty. Wiadomo, że na takie uroczystości wypada upiec tort... niestety rzadko mam taką możliwość, ponieważ moja babcia (81 l.) zawsze musi mnie z tym uprzedzić, więc nie zostaje mi nic innego jak zrobić coś nie za ciężkiego, a eleganckiego i smacznego. Tym razem postawiłam na ciasto
krówkowo -
kakaowe. Jak się okazało był to strzał w dziesiątkę, warstwy idealnie się ze sobą komponowały, kwaśne
porzeczki ze słodkim
kajmakiem dały wspaniałe połączenie.Składniki:
Biszkopt (składniki na 1 blat, a potrzebne są 2)4
jajka1/3 szklanki
mąki pszennej1 łyżka
kakao3/4 szklanki
cukru1/2 szklanki
mąki ziemniaczanej1 łyżeczka
proszku do pieczenia2 łyżki
wodyMasa budyniowa:4
żółtka1/2 szklanki
cukru1 łyżeczka
wanilii2 szklanki
mleka1/2 małej
cytryny2 łyżki
mąki ziemniaczanej (z górki)250 g
masła (najlepiej osełki)Poncz:1/2 szklanki aroniówki1/2 szklanki
wody1 łyżeczka
cukru1 puszka masy krówkowej1 szklanka nutelli
kakaosłoik
dżemu porzeczkowego (u mnie zaprawione całe
porzeczki, mało słodkie)ok 40 większych
herbatników1.
Białka oddzielamy od
żółtek, ubijamy ze szczyptą
soli i
cukrem na pianę, dodajemy
żółtka i mieszamy.
Mąkę przesiewamy z
proszkiem do pieczenia i
kakao. Do piany dajemy
mąkę i
wodę, delikatnie mieszamy do momentu połączenia składników. Pieczemy w formie ok 25 x 35 w 180*C przez ok 30 minut. Czynność powtarzamy 2
razy. Gotowe
biszkopty studzimy na kratkach.2. Z 2 szklanek
mleka odlewamy 1/2 szklanki, resztę gotujemy z
cukrem. Do pozostałego
mleka dajemy
żółtka i
mąkę ziemniaczaną, dokładnie łączymy trzepaczką. Gdy
mleko się zagotuje, wlewamy mieszankę i mieszamy, aby nie powstały grudki. Studzimy. Miękkie
masło miksujemy na puszysty krem, dodajemy ok 1/3 puszki masy krówkowej, a następnie porcjami dodajemy ostudzony
budyń i
sok z cytryny. Dokładnie wszystko łączymy ze sobą. Resztę masy krówkowej łączymy z nutellą.3. Składniki na poncz łączymy ze sobą. Jeden blat
biszkoptowy nasączamy połową ponczu, nakładamy
dżem porzeczkowy, 1/3 masy budyniowej, a na nią
herbatniki.


4. Na warstwę
herbatników nakładamy masę
krówkową, następnie
herbatniki, 1/3 masy budyniowej,
biszkopt kakaowy (nasączony ponczem), pozostałą masę. Wierzch posypujemy gorzkim
kakao.

