Wykonanie
Dzisiaj wystawiam w swoje KUCHENNE OKNO bajecznie szybkie i proste w wykonaniu, delikatne, puszyste, a zarazem bardzo smaczne jak dla nas ciasto.Ciasto wykonałam na podstawie przepisu z czasopisma "Ciasta domowe" nr 232/2012. Trochę zmodyfikowałam.Ten apetyczny przekładany delikatnym kremem
biszkopt kakaowy może być
ciastem na co dzień jak i na wszelkie okazje. Świetnie się sprawdza zrobiony w formie
tortu.

Składniki
biszkoptu * ( na dużą formę o wym. 28x40 cm) :7
jajek1 szklanka
cukru¾ szklanki
mąki pszennej2 łyżki
kakao1 łyżeczka
proszku do pieczenia* UWAGA: Ciasto możemy wykonać bez użycia piekarnika wykorzystując dwa gotowe ciemne
spody tortowe.Zazwyczaj mają one średnicę 24 cm, a więc robimy nadzienie z ½ ilości składników podanych w przepisie.Składniki kremu budyniowo-
jabłkowego :2 szklanki
mleka1 op. budyniu
waniliowego na ½ l
mleka2 łyżki
mąki pszennej½ szklanki
cukru4
żółtka250 g
masła2 średnie
jabłka (użyłam szarej renety)2 łyżki
cukru do smażenia
jabłek2 łyżki
soku z cytryny2 łyżki
wodyWykonanie
biszkoptu :
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy porcjami
cukier i dalej ubijamy, aż
cukier prawie rozpuści się. Wlewamy
żółtka stale ubijając do uzyskania puszystej, jednolitej masy.Wsiewamy stopniowo
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia oraz
kakao i delikatnie najlepiej ręcznie za pomocą dużej łyżki bądź
łopatki mieszamy.Ciasto wylewamy do dużej prostokątnej formy i pieczemy ok. 40 minut w temp. 180°C.Najlepiej upiec w przeddzień przekładania ciasta.Wykonanie kremu budyniowo-
jabłkowego :Umyte
jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i drobno kroimy. Wlewamy 2 łyżki
wody, 2 łyżki
soku z cytryny i prażymy na ogniu stale mieszając. Gdy
jabłka prawie całkowicie rozprażą się dodajemy
cukier i stale mieszając trzymamy jeszcze przez chwilę na ogniu, aby
cukier rozpuścił się. Odstawiamy do całkowitego ostudzenia.
Żółtka miksujemy z ½ szklanki
mleka, wsypujemy proszek budyniowy,
mąkę i miksujemy do uzyskania jednolitej mieszaniny. Pozostałe
mleko zagotowujemy, wsypujemy
cukier i mieszamy aż się rozpuści. Wlewamy zawiesinę budyniową i gotujemy na małym ogniu do utraty surowizny stale mieszając ( zwracamy uwagę, aby gęstniejąca masa nie przywierała do dna). Zestawiamy z ognia do całkowitego ostudzenia przykrywając pokrywką.
Masło ucieramy do białości, dodajemy stopniowo przestudzony
budyń, a nastepnie
jabłka. Dokładnie mieszamy, nie za długo, tylko do połączenia się składników.Przekładanie ciasta :
Biszkopt kroimy wzdłuż na 2 części. Na dolny płat
biszkoptu równomiernie rozsmarowujemy połowę kremu, przykrywamy drugim płatem, rozsmarowujemy pozostały krem i dowolnie dekorujemy ( np. granulowanym
kakao ). Wstawiamy do lodówki.


Polecam również :