Wykonanie
Potrzebujemy (tortownica 25cm + 2x mała foremka 8cm):
biszkopt mały:- 4
jaja,- 0,6szkl
cukru,- 0,6szkl
mąki pszennej,- 0,2szkl
mąki ziemniaczanej,
biszkopt większy:- 7 jaj,- 1szkl
cukru,- 1szkl
mąki pszennej,- niecałe 0,5szkl
mąki ziemniaczanej,masa - część główna (porcja na 3 masy - 2 do przełożenia, 1 na wierzch):- 0,5l
mleka + 250ml osobno,- 1szkl
cukru,- 2
żółtka,- 1 łyżka
cukru z prawdziwą
wanilią,- 2,5 łyżki
mąki pszennej,- 2,5 łyżki
mąki ziemniaczanej,- 550g
masła,dodatkowo - masa czekoladowa:- 2 tabliczki
czekolady deserowej,- 2 łyżki
kakao,- 1 łyżeczka
spirytusu,dodatkowo - masa waniliowa:- 1 łyżka ekstraktu z
wanilli,- 1 łyżeczka
spirytusu,do ozdoby -
lukier plastyczny.
Biszkopty:
Białka oddzielić od
żółtek i ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać
cukier. Następnie po kolei dodać
żółtka.
Mąki przesiać i delikatnie zmiksować z masą jajeczną.Tortownicę wysmarować
masłem, wylać ciasto i piec ok. 30-40min, w 160st (do suchego patyczka). Po tym czasie wyjąć z piekarnika i z ok. 60cm wysokości opuścić w formie na podłogę. Starać się to zrobić tak, by ciasto spadło równo na całej powierzchni. Wstawić do uchylonego piekarnika na parę minut, a
potem wyciągnąć do ostygnięcia.Większy
biszkopt przekroić na pół.Robiąc większy
biszkopt, częścią masy wypełnić dwie małe foremki i upiec.Masa:Do rondla wlać 0,5l
mleka, dodać szklankę
cukru i postawić na ogniu. W tym czasie sporządzić w osobnym garnuszku mieszankę z 250ml
mleka, 2
żółtek,
cukru waniliowego oraz obu mąk. Mątewką rozmieszać tak, by nie było żadnych grudek. Gdy
mleko zacznie się prawie gotować, powoli wlewać mieszankę, cały czas mieszając aż zgęstnieje. Odstawić do wystudzenia.W tym czasie zmiksować
masło by powstała gładka i biała masa. Dodawać po łyżce wystudzonej masy budyniowej i miksować.Podzielić masę na 1/3 i 2/3.Do jednej części dodać poszatkowaną drobno
czekoladę,
kakao i
spirytus - zmiksować.Do drugiej - większej części, ekstrakt
waniliowy i
spirytus - zmiksować.
Złożyć tort:
biszkopt - masa czekoladowa -
biszkopt - masa waniliowa -
biszkopt - na wierzchu ułożyć złączone masą dwa małe
biszkopty. Całość pokryć masą
waniliową, na którą spokojnie nałożycie
lukier.
Lukier kupowałam w odpowiednich kolorach.