Wykonanie
Na obiad dzisiaj danie z kuchni chińskiej. Robi się szybko (mimo dość długiego opisu), jest łatwe w wykonaniu i co najważniejsze pyszne. Przepis na
ryż smażony z
mięsem i
pieczarkami pochodzi z książki "Kuchnia chińska" Katarzyny Pospieszyńskiej. Polecam!Przepis na 4-6 osób. Jedyne zmiany jakie poczyniłam to większa ilość
mięsa, jego dłuższe smażenie niż w oryginale, więcej
pieczarek i brak
szczypiorku (ponieważ nie miałam). Podaję przepis z moimi zmianami.
Ryż na sypkoNa początek należy przygotować
ryż bez dodatku
soli. 2 szklanki
ryżu płuczemy kilkakrotnie w wodzie, dokładnie odsączamy i wkładamy do rondla o grubym dnie. Wlewamy
wodę, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy płomień i gotujemy pod przykryciem przez 10 minut na najmniejszym ogniu. Następnie wyłączamy gaz i pozostawiamy przykryty
ryż na kuchence przez dalsze 10 minut. Powinien być miękki i suchy.
Ryż smażony z
mięsem i
pieczarkamiSkładniki2
jajka1
cebula9 łyżek
oleju sojowego,
ryżowego lub
słonecznikowego30 dag chudej
wieprzowiny,
wołowiny lub
piersi kurczaka (u mnie
schab i
pierś z kurczaka, ok. 60 dag)30 dag
pieczarek3 łyżki
sosu sojowego (
brałam ciemny)pół łyżeczki
cukrusól,
pieprz do smaku3 - 4 piórka
szczypiorku2 - 3 łyżki posiekanej zielonej
pietruszkiporcja ugotowanego na sypko
ryżu (patrz wyżej)Marynata (na 30 dag
mięsa)1 łyżka
sosu sojowego2 roztarte ząbki
czosnku1 łyżeczka
mąki ziemniaczanejpół łyżeczki
cukru1 łyżka
wódki wyborowejPonieważ dałam 2
razy więcej
mięsa niż w przepisie, to marynatę również zrobiłam z podwójnej porcji.WykonanieWymieszać w misce składniki marynaty.
Mięso pokroić w cienkie paski, wymieszać z marynatą, przykryć i odstawić do lodówki na min. 15 minut. (ja odstawiłam na 2 godziny, dzięki
czemu mięso było bardziej aromatyczne)
Jajka roztrzepać lekko widelcem.
Cebulę pokroić w piórka.
Pieczarki po wypłukaniu i wysuszeniu, pokroić w plasterki, a
szczypior w 3 - 4 cm kawałki.Na patelni rozgrzać 1 łyżkę
oleju, wlać roztrzepane
jajka i, nie mieszając, usmażyć na średnim ogniu omlet. Dobrze jest poruszać patelnią, żeby nie przywarł do dna. Kiedy już jest usmażony, zsunąć na talerz i pozostawić do przestygnięcia. Później zwinąć w rulon i pokroić jak
makaron (na paski).Na dużej patelni rozgrzać 4 łyżki
oleju, włożyć
cebulę, smażyć na dużym ogniu ok. 1 minuty, ciągle mieszając, następnie dodać
mięso, znów mieszając smażymy do momentu kiedy będzie miękkie i usmażone. Zawartość patelni wyjmujemy łyżką cedzakową.Do patelni wlać 2 łyżki
oleju, włożyć
pieczarki, usmażyć, stale mieszając, na
ostrym ogniu i wybrać łyżką cedzakową, włożyć do
mięsa.Na tę samą patelnię wlać 2 łyżki
oleju, mocno rozgrzać, włożyć przygotowany
ryż, mieszając smażyć na dużym ogniu 1 minutę, wlać
sos sojowy, posypać
cukrem, znów wymieszać, dodać
mięso,
pieczarki i
szczypior, dokładnie wymieszać i smażymy 1 minutę, ciągle mieszając. Wyłączyć ogień i przyprawić do smaku
solą i
pieprzem.Wyłożyć na ogrzany półmisek, przybrać paskami omletu i zieloną
pietruszką.

Smacznego!