ßßß Cookit - przepis na Ryż smażony z mięsem i pieczarkami

Ryż smażony z mięsem i pieczarkami

nazwa

Wykonanie

Na obiad dzisiaj danie z kuchni chińskiej. Robi się szybko (mimo dość długiego opisu), jest łatwe w wykonaniu i co najważniejsze pyszne. Przepis na ryż smażony z mięsem i pieczarkami pochodzi z książki "Kuchnia chińska" Katarzyny Pospieszyńskiej. Polecam!
Przepis na 4-6 osób. Jedyne zmiany jakie poczyniłam to większa ilość mięsa, jego dłuższe smażenie niż w oryginale, więcej pieczarek i brak szczypiorku (ponieważ nie miałam). Podaję przepis z moimi zmianami.
Ryż na sypko
Na początek należy przygotować ryż bez dodatku soli. 2 szklanki ryżu płuczemy kilkakrotnie w wodzie, dokładnie odsączamy i wkładamy do rondla o grubym dnie. Wlewamy wodę, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy płomień i gotujemy pod przykryciem przez 10 minut na najmniejszym ogniu. Następnie wyłączamy gaz i pozostawiamy przykryty ryż na kuchence przez dalsze 10 minut. Powinien być miękki i suchy.
Ryż smażony z mięsem i pieczarkami
Składniki
2 jajka
1 cebula
9 łyżek oleju sojowego, ryżowego lub słonecznikowego
30 dag chudej wieprzowiny, wołowiny lub piersi kurczaka (u mnie schab i pierś z kurczaka, ok. 60 dag)
30 dag pieczarek
3 łyżki sosu sojowego (brałam ciemny)
pół łyżeczki cukru
sól, pieprz do smaku
3 - 4 piórka szczypiorku
2 - 3 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
porcja ugotowanego na sypko ryżu (patrz wyżej)
Marynata (na 30 dag mięsa)
1 łyżka sosu sojowego
2 roztarte ząbki czosnku
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
pół łyżeczki cukru
1 łyżka wódki wyborowej
Ponieważ dałam 2 razy więcej mięsa niż w przepisie, to marynatę również zrobiłam z podwójnej porcji.
Wykonanie
Wymieszać w misce składniki marynaty. Mięso pokroić w cienkie paski, wymieszać z marynatą, przykryć i odstawić do lodówki na min. 15 minut. (ja odstawiłam na 2 godziny, dzięki czemu mięso było bardziej aromatyczne)
Jajka roztrzepać lekko widelcem. Cebulę pokroić w piórka. Pieczarki po wypłukaniu i wysuszeniu, pokroić w plasterki, a szczypior w 3 - 4 cm kawałki.
Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju, wlać roztrzepane jajka i, nie mieszając, usmażyć na średnim ogniu omlet. Dobrze jest poruszać patelnią, żeby nie przywarł do dna. Kiedy już jest usmażony, zsunąć na talerz i pozostawić do przestygnięcia. Później zwinąć w rulon i pokroić jak makaron (na paski).
Na dużej patelni rozgrzać 4 łyżki oleju, włożyć cebulę, smażyć na dużym ogniu ok. 1 minuty, ciągle mieszając, następnie dodać mięso, znów mieszając smażymy do momentu kiedy będzie miękkie i usmażone. Zawartość patelni wyjmujemy łyżką cedzakową.
Do patelni wlać 2 łyżki oleju, włożyć pieczarki, usmażyć, stale mieszając, na ostrym ogniu i wybrać łyżką cedzakową, włożyć do mięsa.
Na tę samą patelnię wlać 2 łyżki oleju, mocno rozgrzać, włożyć przygotowany ryż, mieszając smażyć na dużym ogniu 1 minutę, wlać sos sojowy, posypać cukrem, znów wymieszać, dodać mięso, pieczarki i szczypior, dokładnie wymieszać i smażymy 1 minutę, ciągle mieszając. Wyłączyć ogień i przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Wyłożyć na ogrzany półmisek, przybrać paskami omletu i zieloną pietruszką.
Smacznego!
Źródło:http://przykubkukawy.blox.pl/2010/07/Ryz-smazony-z-miesem-i-pieczarkami-kuchnia-chinska.html