Wykonanie
Dziś prawdopodobnie mój ostatni przepis w ramach akcji " warzywa w słodyczach ", która trwa do końca września. Jesień powoli puka do naszych drzwi, sezon na
dynie już się rozpoczął, więc trzeba to wykorzystać. Zdecydowałam się na brownies z
dynią. Już dawno miałam je na oku i nie mogłam się doczekać kupienia dyni. Autorką przepisu jest Martha Stewart . Wcześniej
jadłam drożdżowe z
dynią i było pyszne, więc miałam nadzieję, że sprawdzi się też połączenie z
czekoladą :) I
powiem, że jest super. Wszystko bardzo dobrze ze sobą współgra. Nie należy się obawiać, że zastosowane
przyprawy dominują, ciasto ani nie jest
cynamonowe, ani ostre (przynajmniej przy
białym pieprzu, przy
cayenne będzie wyraźniejszy smak). Jedyną zmianą w składzie było zastosowanie
pieprzu białego, bo jak się okazało
cayenne nie miałam w domu, oraz dodanie
cukru waniliowego. Trochę też zmieniłam proporcje. Polecam!8 łyżek
masła lub
margaryny170 g
gorzkiej czekolady (u mnie 160g
czekolady +10 g niesłodzonego
kakao)2 szklanki
mąki pszennej1 łyżeczka
proszku do pieczenia1/4 łyżeczki
pieprzu kajeńskiego (u mnie 1/8 łyżeczki
białego pieprzu)1/2 łyżeczki
soli1,5 szklanki
cukru4 duże
jaja1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii1 opakowanie
cukru waniliowego1 i 1/4 szklanki puree z dyni (u mnie 1 szklanka)1/4 szklanki
oleju1 łyżeczka
cynamonu1/4 łyżeczki
gałki muszkatołowej1/2 szklanki posiekanych
orzechów laskowych (u mnie włoskie)Przed przygotowaniem ciasta należy przygotować puree z dyni.
Dynię należy obrać ze skóry, oczyścić z pestek, pokroić w kostkę. Ja ugotowałam na parze aż do miękkości (jeśli ktoś nie ma możliwości, może wlać nieco
wody do garnka i ugotować normalnie
dynię). Następnie zmiażdżyć widelcem i zostawić do wystygnięcia.
Czekoladę stopić z
masłem w kąpieli
wodnej (gotujemy niewielką ilość
wody w garnku, na garnku ustawiamy miskę z
czekoladą i
masłem, topimy co jakiś czas mieszając). Ściągamy z garnka i zostawiamy do przestudzenia.W jednej misce wymieszać
mąkę z proszkiem,
pieprzem, i
solą.W drugiej miksujemy
jajka z
cukrem białym,
cukrem waniliowym i ekstraktem
waniliowym. Następnie dodajemy
mąkę i dokładnie łączymy składniki. Ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy
czekoladę, do drugiej
dynię połączoną wcześniej z
olejem,
cynamonem i
gałką muszkatołową.Blachę wykładamy papierem, smarujemy
masłem (wg Marthy blaszka ok.23x23 cm, u mnie 33x22,5 cm). Wykładamy najpierw połowę masy czekoladowej, na to połowę dyniowej, znowu
czekoladową i
dyniową. Mieszamy lekko nożem, by powstał efekt marmuru. Posypujemy pokrojonymi
orzechami.Piec w 180°C ok. 40 minut.

Smacznego!