Wykonanie
Dziś dość ciekawe połączenie smaków. Inspiracją był przepis pochodzi z książki "Sałatki z całego świata na przystawkę, jako dodatek lub samodzielne danie - pyszne, urozmaicone, wykwintne" wyd. Cykada. Podaję z moimi zmianami.
Sałatka jest smaczna, choć nie każdemu taka kombinacja będzie odpowiadać. Przede wszystkim trzeba ją dobrze doprawić, żeby nie była mdła. Z podanych proporcji wychodzi cala micha sałatki.250 g
piersi z kurczaka200 g
pieczareksól,
pieprz200 g
ryżu (ok. 1 szklanka)3-4 łyżeczki
curry3-4 łyżki
soku cytrynowegook. 120 g
majonezu (9 łyżek)3-4 łyżki
jogurtu naturalnego1 łyżka
sosu sojowego0,5 łyżeczki
cukru1 łyżeczka
musztardyszczypta mielonego
imbiru1 ząbek
czosnku1
jabłko1
pomarańczaRyż ugotować w 2 szklankach
wody. Ostudzić.
Pierś z kurczaka pokroić na kawałki, posolić, popieprzyć, dodać 1 łyżkę
oleju, wymieszać. Dodać 1 łyżeczkę
curry, wymieszać i usmażyć. Odstawić do ostygnięcia. (oryginalnie
kurczak jest gotowany, można więc wykorzystać np.
kurczaka z rosołu)
Pieczarki umyć, pokroić na plastry, usmażyć na łyżce
masła.Przygotować sos: wymieszać
majonez,
jogurt,
musztardę,
sos sojowy,
curry,
imbir,
cukier,
sok z cytryny, przepuszczony przez praskę
czosnek. Doprawić
solą,
pieprzem, ewentualnie dodać więcej
curry i
soku z cytryny do smaku.
Ryż wymieszać z sosem, dodać
kurczaka,
jabłko pokrojone w kostkę i
pieczarki. Dodać
pomarańczę pokrojone na kawałki (można w miarę możliwości obkroić ze skórki). Wymieszać i odstawić na godzinę do lodówki, żeby przeszły się smaki.