ßßß
Składniki na 3 porcje:300 g piersi z kurczaka1 jabłko30 g drobno posikanych orzechów włoskich1 pomarańcza5 liści sałaty lodowej2 łyżki soku z cytryny1 łyżeczka cukruSos:3 łyżki majonezu1 pełna łyżka jogurtu naturalnegosól, pieprzSposób przygotowania:Pierś z kurczaka oczyścić, opłukać, a następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na około 25 minut.Pomarańczę obrać ze skórki oraz z błon i pokroić w kostkę.Jabłko obrać ze skórki, wydrążyć gniazdo nasienne, po czym pokroić w kostkę.Seler obrać, umyć i pokroić w cienkie plastry, następnie lekko podgotować w osolonej wodzie (około 5-6 minut).Sok z cytryny wymieszać z cukrem i skropić nim pokrojone jabłka oraz seler.Liście sałaty opłukać pod bieżąca wodą, odsączyć na sicie, porwać na mniejsze fragmenty, po czym ułożyć w salaterce. Dodać pierś z kurczaka, pokrojone jabłka, seler oraz pomarańcze.Sos:Majonez wymieszać z jogurtem, doprawić solą oraz pieprzem do smaku. Sałatkę polać sosem, posypać orzechami, po czym wstawić do lodówki.