ßßß Cookit - przepis na Wytrawny placek (Torta salata marchigiana)

Wytrawny placek (Torta salata marchigiana)

nazwa

Wykonanie

Ten świetny przepis znalazłam tutaj, podaję go z moimi drobnymi zmianami. Ciasto:
300 g (= 2 średnie) ugotowanych ziemniaków
500 g mąki
100 g masła w temp. pokojowej
1 jajko
25 g świeżych drożdży
3/4 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cukru
Farsz 1 :
200 g szynki
200 g żółtego sera (np. raclette lub ementalera)
kilka suszonych pomidorów z oliwy
1/2 łyżeczki świeżej papryczki chili (opcjonalnie)
1 łyżka posiekanego świeżego rozmarynu lub innych ziół (np. majeranek, tymianek, prowansalskie)
Farsz 2 :
200 g bułgarskiego twarogu Rosa ( podobny do fety)
200 g tłustego twarogu
1 papryka świeża
1 cebula
100 - 150 g wędzonej szynki
2 ugotowane ziemniaki
2-3 łyżki parmezanu
1-2 łyżeczki wędzonej papryki w proszku
zioła prowansalskie, rozmaryn
pieprz do smaku
Ciasto : Drożdże rozrobić z 3-4 łyżkami ciepłej wody, 1/2 łyżeczki cukru i odrobiną mąki. Ciepłe ziemniaki przepuścić przez praskę, dodać masło, przesianą mąkę, jajko,sól i drożdże . Wyrobić gładkie , elastyczne ciasto , dodając odrobinę ciepłej wody, jeśli jest za twarde. Do ciasta można dodać trochę ziół. Formę tortową o śr. 24 cm i wyłożyć papierem do pieczenia. Przygotować farsz np. Farsz 1 : Ser i szynkę pokroić na niewielkie plasterki, pomidory posiekać dość drobno, chili bardzo drobno. lub Farsz 2: Paprykę , cebulę i szynkę bardzo drobno posiekać. Paprykę przesmażyć , cebulę udusić, dodać szynkę i wszystko razem przez chwilę przesmażyć. Twaróg przepuścić przez maszynkę lub zmiksować blenderem . Ziemniaki przepuścić przez praskę. Wszystkie składniki farszu wymieszać , dodając zioła ( rozmaryn, zioła prowansalskie ) i pieprz do smaku
Ciasto podzielić na pół, wyłożyć dno formy. Farsz 1: Położyć ser, szynkę, pomidory, posypać ziołami. Farsz 2: Farsz nałożyć na 1 placek Drugą część ciasta rozwałkować (albo uformować w rękach ) i przykryć farsz, zlepiając starannie z dolną warstwą ciasta. Wierzch ciasta można lekko posmarować oliwą z suszonych pomidorów. Zostawić do wyrośnięcia na ok. 2 godz. , przykryte ściereczką lub przezroczysta folią . Piec 30 min. w piekarniku nagrzanym do 180 st. (termoobieg) . Podawać na ciepło lub na zimno z sosem czosnkowym lub konserwowymi ogórkami
Źródło:http://hit2011.blox.pl/2012/02/WYTRAWNY-PLACEK-TORTA-SALATA-MARCHIGIANA.html