Wykonanie

Ten świetny przepis znalazłam tutaj, podaję go z moimi drobnymi zmianami. Ciasto:300 g (= 2 średnie) ugotowanych
ziemniaków500 g
mąki100 g
masła w temp. pokojowej1
jajko25 g świeżych
drożdży3/4 łyżeczki
soli1/2 łyżeczki
cukruFarsz 1 :200 g
szynki200 g
żółtego sera (np. raclette lub ementalera)kilka
suszonych pomidorów z
oliwy1/2 łyżeczki świeżej
papryczki chili (opcjonalnie)1 łyżka posiekanego świeżego
rozmarynu lub innych
ziół (np.
majeranek,
tymianek, prowansalskie)Farsz 2 :200 g bułgarskiego
twarogu Rosa ( podobny do
fety)200 g tłustego
twarogu1
papryka świeża1
cebula100 - 150 g
wędzonej szynki2 ugotowane
ziemniaki2-3 łyżki
parmezanu1-2 łyżeczki wędzonej
papryki w proszku
zioła prowansalskie,
rozmarynpieprz do smakuCiasto :
Drożdże rozrobić z 3-4 łyżkami ciepłej
wody, 1/2 łyżeczki
cukru i odrobiną
mąki. Ciepłe
ziemniaki przepuścić przez praskę, dodać
masło, przesianą
mąkę,
jajko,
sól i
drożdże . Wyrobić gładkie , elastyczne ciasto , dodając odrobinę ciepłej
wody, jeśli jest za twarde. Do ciasta można dodać trochę
ziół. Formę
tortową o śr. 24 cm i wyłożyć papierem do pieczenia. Przygotować farsz np. Farsz 1 :
Ser i
szynkę pokroić na niewielkie plasterki,
pomidory posiekać dość drobno,
chili bardzo drobno. lub Farsz 2:
Paprykę ,
cebulę i
szynkę bardzo drobno posiekać.
Paprykę przesmażyć ,
cebulę udusić, dodać
szynkę i wszystko razem przez chwilę przesmażyć.
Twaróg przepuścić przez maszynkę lub zmiksować blenderem .
Ziemniaki przepuścić przez praskę. Wszystkie składniki farszu wymieszać , dodając
zioła (
rozmaryn,
zioła prowansalskie ) i
pieprz do smaku

Ciasto podzielić na pół, wyłożyć dno formy. Farsz 1: Położyć
ser,
szynkę,
pomidory, posypać
ziołami. Farsz 2: Farsz nałożyć na 1 placek Drugą część ciasta rozwałkować (albo uformować w rękach ) i przykryć farsz, zlepiając starannie z dolną warstwą ciasta. Wierzch ciasta można lekko posmarować
oliwą z
suszonych pomidorów. Zostawić do wyrośnięcia na ok. 2 godz. , przykryte ściereczką lub przezroczysta folią . Piec 30 min. w piekarniku nagrzanym do 180 st. (termoobieg) . Podawać na ciepło lub na zimno z
sosem czosnkowym lub konserwowymi
ogórkami