ßßß
Ten świetny przepis znalazłam tutaj, podaję go z moimi drobnymi zmianami. Ciasto:300 g (= 2 średnie) ugotowanych ziemniaków500 g mąki100 g masła w temp. pokojowej1 jajko25 g świeżych drożdży3/4 łyżeczki soli1/2 łyżeczki cukruFarsz 1 :200 g szynki200 g żółtego sera (np. raclette lub ementalera)kilka suszonych pomidorów z oliwy1/2 łyżeczki świeżej papryczki chili (opcjonalnie)1 łyżka posiekanego świeżego rozmarynu lub innych ziół (np. majeranek, tymianek, prowansalskie)Farsz 2 :200 g bułgarskiego twarogu Rosa ( podobny do fety)200 g tłustego twarogu1 papryka świeża1 cebula100 - 150 g wędzonej szynki2 ugotowane ziemniaki2-3 łyżki parmezanu1-2 łyżeczki wędzonej papryki w proszkuzioła prowansalskie, rozmarynpieprz do smakuCiasto : Drożdże rozrobić z 3-4 łyżkami ciepłej wody, 1/2 łyżeczki cukru i odrobiną mąki. Ciepłe ziemniaki przepuścić przez praskę, dodać masło, przesianą mąkę, jajko,sól i drożdże . Wyrobić gładkie , elastyczne ciasto , dodając odrobinę ciepłej wody, jeśli jest za twarde. Do ciasta można dodać trochę ziół. Formę tortową o śr. 24 cm i wyłożyć papierem do pieczenia. Przygotować farsz np. Farsz 1 : Ser i szynkę pokroić na niewielkie plasterki, pomidory posiekać dość drobno, chili bardzo drobno. lub Farsz 2: Paprykę , cebulę i szynkę bardzo drobno posiekać. Paprykę przesmażyć , cebulę udusić, dodać szynkę i wszystko razem przez chwilę przesmażyć. Twaróg przepuścić przez maszynkę lub zmiksować blenderem . Ziemniaki przepuścić przez praskę. Wszystkie składniki farszu wymieszać , dodając zioła ( rozmaryn, zioła prowansalskie ) i pieprz do smaku
Ciasto podzielić na pół, wyłożyć dno formy. Farsz 1: Położyć ser, szynkę, pomidory, posypać ziołami. Farsz 2: Farsz nałożyć na 1 placek Drugą część ciasta rozwałkować (albo uformować w rękach ) i przykryć farsz, zlepiając starannie z dolną warstwą ciasta. Wierzch ciasta można lekko posmarować oliwą z suszonych pomidorów. Zostawić do wyrośnięcia na ok. 2 godz. , przykryte ściereczką lub przezroczysta folią . Piec 30 min. w piekarniku nagrzanym do 180 st. (termoobieg) . Podawać na ciepło lub na zimno z sosem czosnkowym lub konserwowymi ogórkami