Wykonanie
Ania z blogu NaStole zainspirowała mnie do kulinarnych eksperymentów :) Kulebiaki zazwyczaj podaje się z
kapustą i
grzybami. Ona zrobiła je z
soczewicą, a ja zdecydowałam się wykorzystać resztki i zrobić kulebiaki z farszem a'la ruskie. Wrażliwszych przepraszam - wiem, że połączenie
ziemniaków z
ciastem drożdżowym wydaje się dziwaczne ;) ale wychodzą przepyszne, zjadłam je na gorąco, na obiad, a dziś zabieram dwie sztuki na uczelnię - jako sycącą przegryzkę
między zajęciami.Z podanego przepisu wyszło mi 9 dość dużych kulebiaków (najadam się dwoma). Wycinałam dużą foremką (a w zasadzie kubeczkiem po
twarogu ;) ) o średnicy 13cmSkładniki na ciasto:300g
mąki25g świeżych
drożdży (dodałam 20)1 łyżeczka
cukru100ml
mleka1
jajko40g miękkiego
masłaPół łyżeczki
soli+ 1
jajko do posmarowaniaSkładniki na farsz:0,5kg
ziemniaków1
cebulaKawałek
boczku wędzonegoTwaróg - zostało mi ok. 150g
twarogu po serniku, więc dorzuciłam ;)
Sól,
pieprz,
paprykaKoszt: 5-6złCzas wykonania: 2hWykonanie:
Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie. Gdy są miękkie odlewamy
wodę, tłuczemy aż nie będzie większych grudek. Po lekkim wystudzeniu dodajemy
twaróg i mieszamy do połączenia.
Cebulę siekamy w kosteczkę, kroimy również
boczek. Zesmażamy na patelni
boczek na skwarki, zsypujemy skwarki do
ziemniaków, na pozostałym tłuszczu smażymy
cebulę aż się zeszkli i lekko przypiecze. Wszystko mieszamy z
ziemniakami, dodajemy pół łyżeczki
papryki,
sól i dużo
pieprzu, mieszamy dokładnie - farsz gotowy.To teraz ciasto. Podgrzewamy
mleko aż będzie letnie. Dodajemy
cukier i łyżkę
mąki, rozcieramy w
mleku drożdże. Odstawiamy na 10-15 minut, aż wszystko zacznie się pienić i pracować. Dodajemy
mąkę,
sól,
jajko i
masło, zagniatamy elastyczne ciasto (3-5 minut). Ja dodałam jeszcze dwie łyżki
wody, bo wyszło mi mocno zwarte. Odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie wałkujemy dość cienko na blacie (Ania podaje, że na 3mm), i wykrawamy krążki. Pakujemy farsz (ja
dawałam czubatą łyżkę), i formujemy pierogi mocno zlepiając brzegi. Ja nałożyłam tego farszu trochę za dużo i kilka pierogów i tak się rozeszło w pieczeniu, mimo, że mocno przygniatałam widelcem krawędzie ;) układamy pierogi na blasze. W kubeczku rozkłócamy
jajko widelcem, i smarujemy każdy pieróg. Pieczemy w 200 stopniach przez ok. 15 minut, aż wyrosną i mocno się zezłocą. Jemy na gorąco (rewelacyjnie pasuje
sos czosnkowy) lub na zimno :)