Wykonanie
Lubicie pierogi?Ja tak.A lubicie je robić?Ja nieeee :)Dlatego właśnie zależało mi na wypróbowaniu szybszej wersji czyli ruskich naleśników.Danie wyszło smaczne,ale szczerze przyznaję,że nie zastąpiło mi smaku ruskich pierogów,które należą do moich ulubionych.Żeby naleśniki nie były zapychające podałam je z surówką.
ciasto:1,5 szkl.
mąki1 szkl.
wody - użyłam gazowanej,ale może być zwykła również1 szkl.
mleka2
jajkaszczypta
soli1 łyżka oliwy/oleju + trochę do smażeniaWszystkie składniki dokładnie mieszam wyrabiając gładkie ciasto.Odstawiam na chwilę.Następnie na rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu smażę cienkie naleśniki.Z podanej porcji otrzymuję 10 sztuk.farsz:ok.5 średnich
ziemniaków20 - 25 dkg
twarogu - ilość wg.gustu1
cebulasól,
pieprzmasło do smażenia
cebuliZiemniaki gotuję,odcedzam,ugniatam tłuczkiem,doprawiam
solą i
pieprzem.
Cebulkę drobno kroję,podsmażam na złoto na
maśle i dodaję do
ziemniaków.
Twaróg rozgniatam widelcem i również dodaję do
ziemniaków.Farszem przekładam naleśniki,składam w chusteczkę i odsmażam na patelni.Podaję z surówką.Smacznego!!!