ßßß Cookit - przepis na Cebulniaczki

Cebulniaczki

nazwa

Wykonanie

Feniksowa Kuchnia
Podstrzelona, lubiąca artystyczny nieład w domu i w kuchni. Bywająca na diecie, bo kiedy już jem za dużo, trzeba się przywołać do porządku. Ale nawet wtedy nie przestaję kochać jedzenia i próbuję zadowalać podniebienie dietetycznymi kąskami. Z miłości do jedzenia i jego różnorodności i również z miłości do mego lubego, któremu chcę nieba przychylić - a jak wiadomo przez żołądek do serca.
Blog > Komentarze do wpisu
« Ryż z Kurczakiem i Warzywami ...
Wracam do garów !!! »
Cebulniaczki
Pamietacie cebularze ze sklepików szkolnych? :) Smak tej skarmelizowanej cebuli, na cieście, które troche przypominało gniotek?:)
Najlepiej jeszcze zapite soczkiem z woreczka :) ahhh...O! i andruty !!!! :D:D:D
Ale wróćmy do cebularzy:) Jak się okazało, co uświadomił mi mój luby, że w każdej dzielnicy w naszym mieście mówiło się o nich inaczej - Cebulaki, Cebulniaczki, Cebularze albo śmierdziuchy :)
Ja postanowiłam dziś je upiec i posmakowac tych pięknych dni szkolnych raz jeszcze :)
Polacam je z ketchupem - ja zakupiłam specjalnie ten z najniższej półki, żeby smak jak najbardziej upodobnic do tamtych:)
Choć musze przyznać, że ich smak jest super i sa dużo lepsze niż te ze sklepików szkolnych:)
POLECAM!!!
Przepis cytuję za Liską.
Składniki na ok. 12 sztuk:
Zaczyn:
10 g świeżych drożdży
1 łyżka ciepłego mleka
1 łyżeczka cukru
Ciasto:
60 g margaryny
60 g masła
300 g mąki
1 jajko
1 płaska łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
5-6 łyżek mleka
Farsz:
1/2 kg cebuli
3-4 łyżki oleju słonecznikowego
1 łyżeczka kminku (ja dałam oregano, były wtedy bardziej jak pizza)
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka cukru
sól i pieprz do smaku
Farsz:
Cebulę obrać i posiekać, ja pokroiłam cebulę na grubsze piórka. Wrzucić na suchą zimną patelnię, dodać olej i przyprawy, zasypać cukrem.
Odstawić na 30 minut. Po tym czasie zacząć podgrzewać cebulę na wolnym ogniu. Powinna zmięknąc, ale nie przypalić się. Ja miałam ją na gazie ok. 20 minut. Doprawić solą i pieprzem.
Masło i margarynę włozyć do garnuszka i roztopić na wolnym ogniu. Czekac aż ostygnie.
Zaczyn:
Drożdże wkruszyć do miseczki zasypać cukrem. Jak zrobią się płynne dodać łyżkę mąki i mleko.
Wymieszac i odstawić na 15 minut, aż zaczną rosnąć.
Kiedy podwoją swoją objętość połączyć je z pozostałym mlekiem, jajkiem, solą i cukrem.
Zagnieść ciasto powoli wsypując mąkę. Pod koniec dodać roztopione masło.
Gdy ciasto juz będzie gładkie, formujemy kule, która wkładamy do naoliwionej miski, przykrywamy folią i odstawiamy na 2 godziny do wyrośnięcia.
Po tym czasie z ciasta odrywać małe kawałki i formować z nich placuszki z wgłębieniem w środku. Posmarować ketchupem i wypełnic farszem z cebuli. Ja posypałam jeszcze startym żółtym serem.
Odstawić do wyrastania na ok. 30 minut.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 o C na 30 minut. Muszą być rumiane.
SMACZNEGO!!!
piątek, 23 marca 2012, feniksowakuchnia
poleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »
TrackBack
Komentarze
Ostatnie wpisy
Życie weryfikuje...
Wyniki konkursu z okazji ...
Pierogi z kapustą i grzybami
Pikantna zupa kapuściana z ...
Liebster Blog
Polski chleb na zakwasie
Zakręcone muffinki o smaku ...
KONKURS Z OKAZJI ROCZKU NA ...
Popękane ciasteczka ...
Paluchy serowe
Pisz blog
zamów newsletter
Źródło:http://feniksowakuchnia.blox.pl/2012/03/Pamietacie-cebularze-ze-sklepikow-szkolnych-Smak.html