Wykonanie
Feniksowa KuchniaPodstrzelona, lubiąca artystyczny nieład w domu i w kuchni. Bywająca na diecie, bo kiedy już jem za dużo, trzeba się przywołać do porządku. Ale nawet wtedy nie przestaję kochać jedzenia i próbuję zadowalać podniebienie dietetycznymi kąskami. Z miłości do jedzenia i jego różnorodności i również z miłości do mego lubego, któremu chcę nieba przychylić - a jak wiadomo przez żołądek do
serca.Blog > Komentarze do wpisu«
Ryż z
Kurczakiem i Warzywami ...Wracam do garów !!! »Cebulniaczki
Pamietacie cebularze ze sklepików szkolnych? :) Smak tej skarmelizowanej
cebuli, na cieście, które troche przypominało gniotek?:)Najlepiej jeszcze zapite soczkiem z woreczka :) ahhh...O! i
andruty !!!! :D:D:DAle wróćmy do
cebularzy:) Jak się okazało, co uświadomił mi mój luby, że w każdej dzielnicy w naszym
mieście mówiło się o nich inaczej -
Cebulaki, Cebulniaczki, Cebularze albo śmierdziuchy :)Ja postanowiłam dziś je upiec i posmakowac tych pięknych dni szkolnych raz jeszcze :)Polacam je z
ketchupem - ja zakupiłam specjalnie ten z najniższej półki, żeby smak jak najbardziej upodobnic do tamtych:)Choć musze przyznać, że ich smak jest super i sa dużo lepsze niż te ze sklepików szkolnych:)POLECAM!!!Przepis cytuję za Liską.Składniki na ok. 12 sztuk:Zaczyn:10 g świeżych
drożdży1 łyżka ciepłego
mleka1 łyżeczka
cukruCiasto:60 g
margaryny60 g
masła300 g
mąki1
jajko1 płaska łyżeczka
soli1 łyżeczka
cukru5-6 łyżek
mlekaFarsz:1/2 kg
cebuli3-4 łyżki
oleju słonecznikowego1 łyżeczka
kminku (ja dałam
oregano, były wtedy bardziej jak pizza)1 łyżeczka
majeranku1 łyżeczka
cukrusól i
pieprz do smakuFarsz:
Cebulę obrać i posiekać, ja pokroiłam
cebulę na grubsze piórka. Wrzucić na suchą zimną patelnię, dodać
olej i
przyprawy, zasypać
cukrem.Odstawić na 30 minut. Po tym czasie zacząć podgrzewać
cebulę na wolnym ogniu. Powinna zmięknąc, ale nie przypalić się. Ja miałam ją na gazie ok. 20 minut. Doprawić
solą i
pieprzem.
Masło i
margarynę włozyć do garnuszka i roztopić na wolnym ogniu. Czekac aż ostygnie.Zaczyn:
Drożdże wkruszyć do miseczki zasypać
cukrem. Jak zrobią się płynne dodać łyżkę
mąki i
mleko.Wymieszac i odstawić na 15 minut, aż zaczną rosnąć.Kiedy podwoją swoją objętość połączyć je z pozostałym
mlekiem,
jajkiem,
solą i
cukrem.Zagnieść ciasto powoli wsypując
mąkę. Pod koniec dodać roztopione
masło.Gdy ciasto juz będzie gładkie, formujemy kule, która wkładamy do naoliwionej miski, przykrywamy folią i odstawiamy na 2 godziny do wyrośnięcia.Po tym czasie z ciasta odrywać małe kawałki i formować z nich placuszki z wgłębieniem w środku. Posmarować
ketchupem i wypełnic farszem z
cebuli. Ja posypałam jeszcze startym
żółtym serem.Odstawić do wyrastania na ok. 30 minut.Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 o C na 30 minut. Muszą być rumiane.SMACZNEGO!!!
piątek, 23 marca 2012, feniksowakuchniapoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »TrackBackKomentarzeOstatnie wpisyŻycie weryfikuje...
Wyniki konkursu z okazji ...Pierogi z
kapustą i
grzybamiPikantna zupa kapuściana z ...Liebster BlogPolski
chleb na zakwasieZakręcone muffinki o smaku ...KONKURS Z OKAZJI ROCZKU NA ...Popękane
ciasteczka ...Paluchy
serowePisz blog
zamów newsletter