ßßß Cookit - przepis na Chleb ziemniaczany

Chleb ziemniaczany

nazwa

Wykonanie

Feniksowa Kuchnia
Podstrzelona, lubiąca artystyczny nieład w domu i w kuchni. Bywająca na diecie, bo kiedy już jem za dużo, trzeba się przywołać do porządku. Ale nawet wtedy nie przestaję kochać jedzenia i próbuję zadowalać podniebienie dietetycznymi kąskami. Z miłości do jedzenia i jego różnorodności i również z miłości do mego lubego, któremu chcę nieba przychylić - a jak wiadomo przez żołądek do serca.
Blog > Komentarze do wpisu
« Ozdobne pierniki
Pierniki ozdobne już ozdobione : »
Ostatnio trzy razy podchodziłam do pieczenia chleba na zakwasie!!! Raz wyszedł naleśnik, raz kapeć, a ostatnim razem podeszwa i to dosłownie.
Ten ostatni raz szczególnie mnie zniechęcił, ponieważ piekąc bochenki bez koszyka do wyrastania, zwalałam to, że się rozpłaszczył własnie na koszyk, a raczej jego brak, a tym razem był pieczony w foremce:(
Ani żytni, ani pszenny, ani razowy.
W związku z tym narazie, dopóki się jeszcze nie przeszkolę zostaje przy chlebach drożdżowych. Szukałam jednak takiego przepisu, który sprawiłby, że chleb nie jest suchy, tylko wilgotny i mięciutki.
I ZNALAZŁAM !!! :)
Chleb z ziemniakami! Posiłkowałam się wieloma przepisami z wielu blogów i stworzyłam jedną całość :)
Chlebek na ciepło jest lekko chrupiący, z cienką skórką.
Po wystudzeniu mięknie, jest delikatny i wilgotny w środku.
Składniki:
3 i 1/2 szklanka mąki ( ja użyłam mieszanki chlebowej pszenno-żytniej)
1 słuszna szklanka ugotowanych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków (nie zlewajcie wody do zlewu, tylko do jakiegoś naczynia)
2 opakowania suchych drożdży (14 g)
2 łyżeczki cukru
5 łyżek oleju
1 czubata łyżka soli
1 jajko
Ziemniaki ugotować w wodzie z 1 łyżką soli. Odcedzić je i przecisnąć przez praskę lub zrobić puree tłuczkiem. Wody z ziemniaków odlać ok. 220ml.
Do dużej miski wsypać mąkę, drożdże, cukier i wlać jeszcze ciepłą wodę. Zamieszać - może byc niedokładnie - i odstawić do wyrośnięcia na 10 minut.
Po tym czasie, do masy dodać jajko, olej, ziemniaki. Zagnieść ciasto. Jak będzie za suche, to można dodać jeszcze trochę wody. W łożyc do naoliwionej miski. Przykryć ściereczką, i odstawic do wyrośnięcia na ok. 45 minut. U mnie jakieś 35 minut. Polecam duuuużą miskę, bo ciasto strasznie rośnie!
Po wyrośnięciu zagnięść ciasto jeszcze raz i uformować bochenek.
Posypać go obficie mąką, przykryć ściereczką i odstawic jeszcze na ok. 30 minut do wyrośnięcia. (Ja na ścierkę jeszcze połozyłam miskę, żeby chleb nie "rozlazł" mi się na boki.
Po wyrastaniu wstawić ciasto do piekarnika nagrzanego do 200 o C.
Piec 30 minut od czasu do czasu spryskując ścianki piekarnika wodą.
Studzić na kratce.
SMACZNEGO !!! :)
wtorek, 06 grudnia 2011, feniksowakuchnia
poleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »
TrackBack
Ostatnie wpisy
Życie weryfikuje...
Wyniki konkursu z okazji ...
Pierogi z kapustą i grzybami
Pikantna zupa kapuściana z ...
Liebster Blog
Polski chleb na zakwasie
Zakręcone muffinki o smaku ...
KONKURS Z OKAZJI ROCZKU NA ...
Popękane ciasteczka ...
Paluchy serowe
Pisz blog
zamów newsletter
Źródło:http://feniksowakuchnia.blox.pl/2011/12/Chleb-ziemniaczany.html