Wykonanie
Feniksowa KuchniaPodstrzelona, lubiąca artystyczny nieład w domu i w kuchni. Bywająca na diecie, bo kiedy już jem za dużo, trzeba się przywołać do porządku. Ale nawet wtedy nie przestaję kochać jedzenia i próbuję zadowalać podniebienie dietetycznymi kąskami. Z miłości do jedzenia i jego różnorodności i również z miłości do mego lubego, któremu chcę nieba przychylić - a jak wiadomo przez żołądek do
serca.Blog > Komentarze do wpisu« Ozdobne piernikiPierniki ozdobne już ozdobione : »
Ostatnio trzy
razy podchodziłam do pieczenia
chleba na zakwasie!!! Raz wyszedł naleśnik, raz kapeć, a ostatnim razem podeszwa i to dosłownie.Ten ostatni raz szczególnie mnie zniechęcił, ponieważ piekąc bochenki bez koszyka do wyrastania, zwalałam to, że się rozpłaszczył własnie na koszyk, a raczej jego brak, a tym razem był pieczony w foremce:(Ani żytni, ani pszenny, ani
razowy.W związku z tym narazie, dopóki się jeszcze nie przeszkolę zostaje przy chlebach
drożdżowych. Szukałam jednak takiego przepisu, który sprawiłby, że
chleb nie jest suchy, tylko wilgotny i mięciutki.I ZNALAZŁAM !!! :)
Chleb z
ziemniakami! Posiłkowałam się wieloma przepisami z wielu blogów i stworzyłam jedną całość :)Chlebek na ciepło jest lekko chrupiący, z cienką skórką.Po wystudzeniu mięknie, jest delikatny i wilgotny w środku.
Składniki:3 i 1/2 szklanka
mąki ( ja użyłam mieszanki chlebowej pszenno-żytniej)1 słuszna szklanka ugotowanych i przeciśniętych przez praskę
ziemniaków (nie zlewajcie
wody do zlewu, tylko do jakiegoś naczynia)2 opakowania suchych
drożdży (14 g)2 łyżeczki
cukru5 łyżek
oleju1 czubata łyżka
soli1
jajkoZiemniaki ugotować w wodzie z 1 łyżką
soli. Odcedzić je i przecisnąć przez praskę lub zrobić puree tłuczkiem.
Wody z
ziemniaków odlać ok. 220ml.Do dużej miski wsypać
mąkę,
drożdże,
cukier i wlać jeszcze ciepłą
wodę. Zamieszać - może byc niedokładnie - i odstawić do wyrośnięcia na 10 minut.Po tym czasie, do masy dodać
jajko,
olej,
ziemniaki. Zagnieść ciasto. Jak będzie za suche, to można dodać jeszcze trochę
wody. W łożyc do naoliwionej miski. Przykryć ściereczką, i odstawic do wyrośnięcia na ok. 45 minut. U mnie jakieś 35 minut. Polecam duuuużą miskę, bo ciasto strasznie rośnie!Po wyrośnięciu zagnięść ciasto jeszcze raz i uformować bochenek.Posypać go obficie
mąką, przykryć ściereczką i odstawic jeszcze na ok. 30 minut do wyrośnięcia. (Ja na ścierkę jeszcze połozyłam miskę, żeby
chleb nie "rozlazł" mi się na boki.Po wyrastaniu wstawić ciasto do piekarnika nagrzanego do 200 o C.Piec 30 minut od czasu do czasu spryskując ścianki piekarnika
wodą.Studzić na kratce.SMACZNEGO !!! :)
wtorek, 06 grudnia 2011, feniksowakuchniapoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »TrackBackOstatnie wpisyŻycie weryfikuje...
Wyniki konkursu z okazji ...Pierogi z
kapustą i
grzybamiPikantna zupa kapuściana z ...Liebster BlogPolski
chleb na zakwasieZakręcone muffinki o smaku ...KONKURS Z OKAZJI ROCZKU NA ...Popękane
ciasteczka ...Paluchy
serowePisz blog
zamów newsletter