ßßß Cookit - przepis na Chleb zwyczajny - pszenno żytni - na drożdżach.

Chleb zwyczajny - pszenno żytni - na drożdżach.

nazwa

Wykonanie

Feniksowa Kuchnia
Podstrzelona, lubiąca artystyczny nieład w domu i w kuchni. Bywająca na diecie, bo kiedy już jem za dużo, trzeba się przywołać do porządku. Ale nawet wtedy nie przestaję kochać jedzenia i próbuję zadowalać podniebienie dietetycznymi kąskami. Z miłości do jedzenia i jego różnorodności i również z miłości do mego lubego, któremu chcę nieba przychylić - a jak wiadomo przez żołądek do serca.
Blog > Komentarze do wpisu
« Witam w mojej Feniksowej ...
OSZUKANE PLACKI ZIEMNIACZANE ... »
Chleb - tylko na drożdżach - ponieważ nie dojrzałam jeszcze do własnego zakwasu, a ostatni, który dostałam od mojej siostry, jak to ja - zmarnowałam. Bo zapomniałam, bo nie dokarmiłam i klops! Zakwas spleśniał :P
Nie mniej jednak nawet ten tylko drożdżowy był pyszny i wspaniały :) POLECAM! Jest mięciutki, nie mocno kwaśny - taki jak lubi mój narzeczony :) Skórka nie jest chrupiąca (tylko jak chlebek jest ciepły), ale to może i lepiej, bo z moim zapominalstwem ta chrupiąca potem robi się jak kamień.
Przepis podpatrzony - lecz trochę przeze mnie zmodyfikowany u mojej idolki dorotus tutaj :)
Składniki :
3 i 3/4 mąki pszennej chlebowej (ja użycłam zwykłej tortowej)
1 szklanka mąki żytniej typ 720
1,5 łyżeczki soli
25 g miękkiego masła
1 saszetka suchych drożdży (7 g) lub 14 g świeżych
1 łyżeczka cukru
150 ml mleka
300 ml wody
Do miski przesiać mąki. Wsypać drożdże, sól i cukier. Jeśli mamy drożdże świeże (UWAGA - WTEDY NIE DODAJEMY CUKRU DO MĄKI!!!) najpierw zrobić zaczyn - zasypać drożdże łyżeczką cukru i pozostawić do wyrośnięcia. Jeśli nie będą chciały się rozpuścić, to można im pomóc i trochę rozgnieść łyżeczką. Do suchych produktów dodajemy miękkie masło pokrojone na małe kosteczki i dolewany ciepłe mleko i wodę.
Wyrobić ciasto. Ja w fazie początkowej robiłam to mikserem z końcówkami sprężynkami :) Jak już jest gładkie, to przełożyć do miski wysmarowanej olejem.
Ponieważ ciasto jest dość klejące, to ręce polecam również wysmarować olejem :) - nie dosypujcie mąki!!!
Odstawić w misce przykrytej ściereczką do podwojenia objętości - ok. 45 minut. Ja zawsze trzymam w piekarniku, w którym włączam światełko. To ciepło bardzo dobrze wpływa na drożdże:)
Po urośnięciu ciasta odgazowujemy je, czyli mocno uderzamy pięścią, lekko wyrabiamy i formujemy bochenek. Ja to robię poprzez kilkukrotne rozpłaszczenie ciasta i zawinięcią do środka najpierw dłuższych boków, później krótszych, zlepienia znów długich boków i położenia na zlepieniu. Ale ja jestem na początku drogi chlebowej więc każdy z Was musi znaleść swój sposób formowania, bo ja nadal szukam tego najskuteczniejszego:)
Po uformowaniu bochenka kładziemy go na obsypanej otrębami blaszce, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. (Jeśli macie koszyczek do wyrastania, to też możecie z niego korzystać:) )
Nagrzewany piekarnik do 230 o C. Chleb nacinamy w kilku miejscach ostrym nożem. Jest to konieczne! Ja nacięłam swój za mało i niestety popękał przy spodzie w kilku miejscach. Smarujemy chlebek jajkiem roztrzepanym z mlekiem i posypujemy makiem.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 10 minut. Po tym czasie obniżamy temperaturę do 200 o C i pieczemy nadal 20 - 25 minut.
Studzimy na kratce. SMACZNEGO ! :)
niedziela, 13 listopada 2011, feniksowakuchnia
poleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »
TrackBack
Komentarze
Ostatnie wpisy
Życie weryfikuje...
Wyniki konkursu z okazji ...
Pierogi z kapustą i grzybami
Pikantna zupa kapuściana z ...
Liebster Blog
Polski chleb na zakwasie
Zakręcone muffinki o smaku ...
KONKURS Z OKAZJI ROCZKU NA ...
Popękane ciasteczka ...
Paluchy serowe
Pisz blog
zamów newsletter
Źródło:http://feniksowakuchnia.blox.pl/2011/11/Chleb-zwyczajny-pszenno-zytni-na-drozdzach.html