ßßß
Składniki na 2 porcje:1 opakowanie brązowego ryżu 100 g1 filet z piersi kurczaka1 łyżeczka czarnego sezamu1 łodyga selera naciowego6 pieczarek1/2 żółtej papryki1/2 papryczki chili4 łyżki zielonego groszku1 czerwona cebulakoperekzielona pietruszkapapryka słodka w proszkusól i pieprzłyżka olejułyżka masłapół cytryny2 łyżki jogurtu naturalnego
Przygotowanie1. Ryż ugotuj w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu.2. Kurczaka ugotuj w bulionie lub na parze.3. Pieczarki pokrój w ćwiartki i obsmaż na łyżce oleju z masłem skrapiając je sokiem z cytryny i doprawiając solą i pieprzem.4. Do pieczarek dodaj pokrojony drobno seler naciowy, paprykę żółtą i czerwoną cebulę. Podlej odrobiną wody i duś wszystko ok 2-4 min.5. Dodaj pokrojoną drobno chili, pokrojonego w kostkę i oproszonego czerwoną słodką papryką kurczaka. Wszystko duś jeszcze kilka minut pod koniec dodając zielony groszek, koperek, zieloną cebulkę i jogurt. (jeżeli chcesz możesz zagęścić sos 1 łyżeczką mąki ziemniaczanej wymieszaną z 3 łyżkami zimnej wody). Dopraw solą i pieprzem.6. Podawaj z ryżem wymieszanym z czarnym sezamem i posypane koperkiem
Smacznego:)