ßßß
Składniki na 5 sztuk5 plastrów polędwicy wołowej o grubości ok 1 cmmusztarda francuskachrzanogórek kiszonykabanosy tłustebiała cebulasólpieprzmąkamasło klarowaneliść laurowyziele angielskie1 L bulionu wołowo-drobiowegoPrzygotowanie:1. Mięso umyj i dokładnie osusz. Każdy płat mięsa roztłucz tłuczkiem do mięsa pomiędzy dwoma kawałkami foli na jak najcieńszy płat.2. Mięso rozłóż na desce. Każdy płat mięsa posmaruj w kolejności chrzanem, musztardą.3. Przy jednym z krótszych boków, przy jego końcu ułóż przekrojonego na pół kabanosa, ogórka kiszonego pokrojonego w słupki (na każdą roladę ok 2-3 kawałki), pokrojona w kosteczkę biała cebulę.4. Rolady zwijaj, aby się trzymały zwiąż je bawełniana nicią lub wykałaczkami. Obtocz w mące i smaż na rozgrzanym maśle klarowanym aż nabiorą złotego koloru.5. Zalej bulionem, dodaj liść laurowy i kilka ziaren ziela angielskiego. Duś ok 2 godzin na małym ogniu, aż będą miękkie.6. Jeżeli sos jest za rzadki możesz go zagęścić łyżką mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w 3 łyżkach zimnej wody. Dodając tą mieszaninę do sosu i czekając aż się zagotuje.7. Przed podaniem ściągnij nici.
Kluski śląskie - przepis tutajModra kapusta1 główki czerwonej kapusta100 ml czerwonego wytrawnego wina1 mała cebula1 obranego jabłka3 śliwki kalifornijskie50 g boczku1 łyżeczka soku z cytrynysól i pieprz1. Kapustę czerwoną poszatkować, opłukać zimną wodą i umieścić w garnku.2. Dodać ok 100ml wina. Dusić ok 10-15 min.3. Na patelni podsmażyć pokrojony w drobną kostkę boczek.4. Kiedy cały tłuszcz się wytopi dodać pokrojone w kostkę jabłko, cebulę, i śliwki. Smażyć ok 3-4 min.5. Kapustę skropić sokiem z cytryny, wymieszać. Dodać wszystkie składniki z patelni.6. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Całość dusić do momentu, aż kapusta będzie miękka.Smacznego:)