Wykonanie
Dawno nic nie publikowałam na blogu ponieważ w moim życiu ostatnio dzieje się wiele dobrego i złego.. Staram się nad wszystkim panować jednak czasami los sam za mnie decyduje.Dzisiaj przepis na klasykę śląskiego domu. Jedno z ulubionych dań mojego
męża. Teraz jak to pisze nasuwa mi się pewne wspomnienie na temat tej potrawy. Kiedy kilka lat temu mój mąż był operowany na wyrostek pierwsze słowa jakie usłyszałam po jego powrocie z bloku operacyjnego: "jestem głodny daj mi roladę!" :)Zapraszam na śląski łobiod :) czyli czyli niebo w gymbie dla mięsożerców:) !

Składniki na 5 sztuk5 plastrów
polędwicy wołowej o grubości ok 1 cm
musztarda francuska
chrzanogórek kiszonykabanosy tłustebiała
cebulasólpieprzmąkamasło klarowane
liść laurowyziele angielskie1 L
bulionu wołowo-drobiowegoPrzygotowanie:1.
Mięso umyj i dokładnie osusz. Każdy płat
mięsa roztłucz tłuczkiem do
mięsa pomiędzy dwoma kawałkami foli na jak najcieńszy płat.2.
Mięso rozłóż na desce. Każdy płat
mięsa posmaruj w kolejności
chrzanem,
musztardą.3. Przy jednym z krótszych
boków, przy jego końcu ułóż przekrojonego na pół
kabanosa,
ogórka kiszonego pokrojonego w słupki (na każdą roladę ok 2-3 kawałki), pokrojona w kosteczkę biała
cebulę.4. Rolady zwijaj, aby się trzymały zwiąż je bawełniana nicią lub wykałaczkami. Obtocz w
mące i smaż na rozgrzanym
maśle klarowanym aż nabiorą złotego koloru.5. Zalej
bulionem, dodaj
liść laurowy i kilka ziaren
ziela angielskiego. Duś ok 2 godzin na małym ogniu, aż będą miękkie.6. Jeżeli
sos jest za rzadki możesz go zagęścić łyżką
mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w 3 łyżkach zimnej
wody. Dodając tą mieszaninę do sosu i czekając aż się zagotuje.7. Przed podaniem ściągnij nici.


Kluski śląskie - przepis tutajModra
kapusta1 główki
czerwonej kapusta100 ml czerwonego
wytrawnego wina1 mała
cebula1 obranego
jabłka3
śliwki kalifornijskie50 g
boczku1 łyżeczka
soku z cytrynysól i
pieprz1.
Kapustę czerwoną poszatkować, opłukać zimną
wodą i umieścić w garnku.2. Dodać ok 100ml
wina. Dusić ok 10-15 min.3. Na patelni podsmażyć pokrojony w drobną kostkę
boczek.4. Kiedy cały tłuszcz się wytopi dodać pokrojone w kostkę
jabłko,
cebulę, i
śliwki. Smażyć ok 3-4 min.5.
Kapustę skropić
sokiem z cytryny, wymieszać. Dodać wszystkie składniki z patelni.6. Doprawić do smaku
solą i
pieprzem. Całość dusić do momentu, aż
kapusta będzie miękka.Smacznego:)