ßßß
źródło przepisu: ' Kuchnia polska, Potrawy regionalne ', Hanna Szymanderska, wyd. Świat Książki800 - 900 g białej kiełbasylistek laurowypo 5-6 ziaren ziela angielskiego i pieprzusól1/2 łyżeczki majerankusosspora cebula3 łyżki masła3 łyżki tartego chrzanułyżka soku z cytrynyszczypta pieprzu i cukruszklanka wywaru z kiełbasyłyżka mąki1/2 szklanki kwaśnej śmietanyOsoloną wodę z przyprawami doprowadzić do wrzenia i gotować kilka minut pod przykryciem. Odkryć, włożyć kiełbasę i gotować około 10 minut, po czym zastawić na kilka minut w gorącym wywarze.Szklankę wywaru przecedzić przez gęste sito. W rondelku stopić masło, zeszklić drobno pokrojoną cebulę, oprószyć mąką. Wlać przecedzony wywar i mieszając, gotować na niewielkim ogniu, aż sos zgęstnieje. Doprawić do smaku sokiem z cytryny, szczyptą pieprzu, cukrem i ew. solą. Dodać starty chrzan i śmietanę, podgrzać. Do gorącego sosu włożyć pokrojoną na porcje kiełbasę.Podawać z ziemniakami i kiszonym ogórkiem.Smacznego!