Wykonanie
Doskonała w klasycznym połączeniu z pieczoną gęsią, ale równie dobrze sprawdzi się jako dodatek do
schabowego czy mielonego. Wówczas gęsi
smalec zastąp po prostu
masłem.

SkładnikiMała główka
czerwonej kapusty (około 800g)2 kwaśne
jabłka3 łyżki gęsiego
smalcu lub
masłaŁyżka
mąkiSól,
cukier,
sok z cytrynyPrzygotowanieUsuń uschnięte liście i głąb
kapusty, umyj i drobno poszatkuj.Zalej poszatkowaną
kapustę 250ml
wody, dodaj płaską łyżeczkę
soli i 1/2 łyżeczki
cukru i gotuj na małym ogniu przez 40 minut.
Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i drobno pokrój. Dodaj do
kapusty i gotuj przez kolejne 10 minut.W małym ronelku roztop gęsi
smalec lub
masło, dodaj
mąkę i chwilę podsmażaj. Zdejmij z ognia zanim zasmażka się przyrumieni.Rozprowadź zasmażkę z kilkoma łyżkami
kapusty i dodaj do reszty. Wymieszaj.Dopraw do smaku
solą,
cukrem i
sokiem z cytryny, gotuj jeszcze przez 5 minut, cały czas mieszając.Gotowe!Przepis pochodzi z książki Kuchnia polska M.WasilewskiejZobacz również:Duszona
kapusta z
boczkiemKapusta z
grzybami i
śliwkamiWiosenna
młoda kapusta