ßßß
SkładnikiMała główka czerwonej kapusty (około 800g)2 kwaśne jabłka3 łyżki gęsiego smalcu lub masłaŁyżka mąkiSól, cukier, sok z cytrynyPrzygotowanieUsuń uschnięte liście i głąb kapusty, umyj i drobno poszatkuj.Zalej poszatkowaną kapustę 250ml wody, dodaj płaską łyżeczkę soli i 1/2 łyżeczki cukru i gotuj na małym ogniu przez 40 minut.Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i drobno pokrój. Dodaj do kapusty i gotuj przez kolejne 10 minut.W małym ronelku roztop gęsi smalec lub masło, dodaj mąkę i chwilę podsmażaj. Zdejmij z ognia zanim zasmażka się przyrumieni.Rozprowadź zasmażkę z kilkoma łyżkami kapusty i dodaj do reszty. Wymieszaj.Dopraw do smaku solą, cukrem i sokiem z cytryny, gotuj jeszcze przez 5 minut, cały czas mieszając.Gotowe!Przepis pochodzi z książki Kuchnia polska M.WasilewskiejZobacz również:Duszona kapusta z boczkiemKapusta z grzybami i śliwkamiWiosenna młoda kapusta