ßßß
Bardzo spektakularne danie :-) Może wymaga troszkę więcej czasu, ale w gruncie rzeczy nie jest trudne do zrobienia. Za to bardzo ładnie wygląda. W sam raz na popisowe randkowe gotowanie. Albo na miły wieczór ze znajomymi.UWAGA: jeśli nie chcecie naprodukować naleśników zbyt dużo, spokojnie można je zrobić z połowy podanych składników :-)UWAGA 2: szpinak w cieście nie jest zbyt mocno wyczuwalny (prawie w ogóle, tak po prawdzie) - dlatego przepis ten jest inteligentnym sposobem na jego przemycenie do jadłospisu ;-)Co będzie potrzebne?(na ok. 10-14 naleśników - zależy od wielkości patelni)Ciasto:200 g mąki pszennej (ewentualnie +50 g, jeśli ciasto okaże się za rzadkie)4 łyżki masła2 szklanki mlekasólłyżeczka startej gałki muszkatołowej500 g mrożonego szpinaku (w liściach lub siekanego)4 jajka2 łyżeczki cukruolej do smażenia (ja smażę bez tłuszczu)Farsz:podwójna pierś kurczaka (pokrojona w kostkę)sałata lodowakukurydzapomidorogórek świeżyser żółty lub dowolna inna kombinacja warzyw :-) U mnie na zdjęciach: Rukola z fetą, kurczakiem i winogronami .Jak to zrobić?Mąkę, roztopione w rondelku masło, mleko, sól i gałkę miksujemy, odstawiamy na co najmniej pół godziny.Rozmrożony szpinak gotujemy, następnie siekamy i odsączamy (mrożony w "kulkach" po prostu odmrażamy i dokładnie wyciskamy).Ucieramy jajka, przelewamy je do ciasta, dodajemy posiekany szpinak i dokładnie miksujemy do połączenia się składników.Smażymy na patelni lekko skropionej olejem lub oliwą (albo w ogóle bez tłuszczu).Kurczaka marynujemy w ulubionych przyprawach (albo w samej soli i pieprzu) przez pół godziny, podsmażamy. Na każdy naleśnik nakładamy sałatę, pokrojone w kostkę pomidory i ogórki, kukurydzę, mięso, ser żółty, podsypujemy solą i pieprzem, podlewamy sosem, składamy na pół i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni (termoobieg) na ok. 5-10 minut.Podajemy z sosem czosnkowym albo sosem curry (proporcje 1:1 dla majonezu i jogurtu naturalnego albo kwaśnej śmietany 18% + curry do smaku).Smacznego! :-)
