ßßß Cookit - przepis na Zielone naleśniki na gorąco

Zielone naleśniki na gorąco

nazwa

Wykonanie

Bardzo spektakularne danie :-) Może wymaga troszkę więcej czasu, ale w gruncie rzeczy nie jest trudne do zrobienia. Za to bardzo ładnie wygląda. W sam raz na popisowe randkowe gotowanie. Albo na miły wieczór ze znajomymi.
UWAGA: jeśli nie chcecie naprodukować naleśników zbyt dużo, spokojnie można je zrobić z połowy podanych składników :-)
UWAGA 2: szpinak w cieście nie jest zbyt mocno wyczuwalny (prawie w ogóle, tak po prawdzie) - dlatego przepis ten jest inteligentnym sposobem na jego przemycenie do jadłospisu ;-)
Co będzie potrzebne?
(na ok. 10-14 naleśników - zależy od wielkości patelni)
Ciasto:
200 g mąki pszennej (ewentualnie +50 g, jeśli ciasto okaże się za rzadkie)
4 łyżki masła
2 szklanki mleka
sól
łyżeczka startej gałki muszkatołowej
500 g mrożonego szpinaku (w liściach lub siekanego)
4 jajka
2 łyżeczki cukru
olej do smażenia (ja smażę bez tłuszczu)
Farsz:
podwójna pierś kurczaka (pokrojona w kostkę)
sałata lodowa
kukurydza
pomidor
ogórek świeży
ser żółty lub dowolna inna kombinacja warzyw :-) U mnie na zdjęciach: Rukola z fetą, kurczakiem i winogronami .
Jak to zrobić?
Mąkę, roztopione w rondelku masło, mleko, sól i gałkę miksujemy, odstawiamy na co najmniej pół godziny.
Rozmrożony szpinak gotujemy, następnie siekamy i odsączamy (mrożony w "kulkach" po prostu odmrażamy i dokładnie wyciskamy).
Ucieramy jajka, przelewamy je do ciasta, dodajemy posiekany szpinak i dokładnie miksujemy do połączenia się składników.
Smażymy na patelni lekko skropionej olejem lub oliwą (albo w ogóle bez tłuszczu).
Kurczaka marynujemy w ulubionych przyprawach (albo w samej soli i pieprzu) przez pół godziny, podsmażamy. Na każdy naleśnik nakładamy sałatę, pokrojone w kostkę pomidory i ogórki, kukurydzę, mięso, ser żółty, podsypujemy solą i pieprzem, podlewamy sosem, składamy na pół i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni (termoobieg) na ok. 5-10 minut.
Podajemy z sosem czosnkowym albo sosem curry (proporcje 1:1 dla majonezu i jogurtu naturalnego albo kwaśnej śmietany 18% + curry do smaku).
Smacznego! :-)
Źródło:http://uzaleznionaodgotowania.blogspot.com/2012/03/zielone-nalesniki-na-goraco.html