Wykonanie
Wykonanie pasztetu jestpracochłonne, jednak wartopoświęcić nieco czasu,by
potem delektować sięwspaniałym smakiem.Do sporządzenia pasztetuużyłam łącznie około1,20 kg
mięsa oraz 30 dag
drobiowych wątróbek.Kawałek
łopatki,
wołowiny i
świeżego boczku umyłam,oczyściłam i zalałam zimną
wodą.Doprowadziłam do wrzenia, po czym zmniejszyłam ogień.Dodałam dwie średnie
marchewki,
pietruszkę, kawałek
selera i opaloną
cebulę. Włożyłam też
przyprawy: dwa
liście laurowe,trzy ziarna
ziela angielskiego, trzy
jagody jałowca, łyżeczkęziarnistego
pieprzu i pięć nasion
kolendry.Gotowałam ponad cztery godziny. Następnie lekko przestudziłamzawartość garnka i zmieliłam
mięso w malakserze razem z
marchewką,
pietruszką i
selerem.
Wątróbkę oczyściłam dokładnie z błon, wymyłam, zalałam wrzątkiem.Zaparzoną włożyłam do gorącego
wywaru mięsnego, gotowałam 5 minut.Przestudzone
podroby również zmieliłam za pomocą malaksera i wymieszałam z
mięsem. Dodałam sześć jaj, sporą ilość
majeranku i świeżo utłuczonego
czarnego pieprzu. Doprawiłam do smaku
solą i
gałką muszkatołową.Foremkę "keksówkę" posmarowałam
masłem i wysypałam
tartą bułką.Pasztet przełożyłam do formy, z wierzchu posmarowałamroztopionym
masłem.Piekłam 50-60 minut w temperaturze 195°C.Po wyjęciu z piekarnika pasztet studził się w pokojowej temperaturze w foremce, w której się piekł.Po całkowitym wystygnięciu przełożyłam go na kilka godzin do lodówki.Pokroiłam następnego dnia.Podałam z
chrzanem żurawinowym,
kiszonymi ogórkami i świeżym
pszennym pieczywem.Polecam smacznie :)