Wykonanie
Nie ma nic lepszego jak domowe wyroby.
Mięsko z konserwy na domowym
chlebie z
cebulką smakuje wyśmienicie.Składniki:-ok. 1 kg
łopatki-
golonka o wadze ok. 1 kg-solanka o składzie, jak w mięsach pieczonych-
pieprzZ
golonki usuwamy kość i skórkę.
Łopatkę i
mięso z
golonki dokładnie płuczemy lub moczymy przez ok. 30 minut w zimnej wodzie a następnie wkładamy do solanki na 24 godziny.
Wyjmujemy z solanki, płuczemy zimną
wodą, odsączamy
i kroimy w dość duże kawałki.Przyprawiamy
pieprzem i dokładnie mieszamy
mięsa.
Układamy ściśle w słoikach do wysokości 3/4 i zakręcamy.
Wstawiamy do garnka z
wodą wypełnioną do wysokości 2/3 słoików i zagotowujemy.Kiedy
woda zaczyna wrzeć zmniejszamy do minimum ogień i gotujemy przez 2 godziny.
Wyjmujemy z garnka, pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia to znaczy do momentu,gdy w słoikach z rosołu powstanie
galaretka.Słoiki można dość długo przechowywać w chłodnym miejscu.
Mniam, mniam...
Smacznego!