ßßß Cookit - przepis na Tuszonka z golonki

Tuszonka z golonki

nazwa

Wykonanie

Tuszonka zawsze będzie kojarzyć się nam z wyprawami do lasu na jagody.
Każdy, kto zbierał jagody wie, ile czasu zajmuje
uzbieranie kilku litrów tych małych, czarnych kuleczek.
W przerwie siadało się na pniu i zajadało tuszonką ze słoika z ogórkiem małosolnym lub pomidorem.
Smak pamiętamy do dziś.
Składniki:
-golonka
-solanka, jak do mięs pieczonych
Golonki pozbawiamy kości i na dobę zanurzamy w solance.
Pamiętajmy, że jest ciepło, więc naczynie z mięsem
wstawiamy do lodówki.
Po dobie mięso wyjmujemy z solanki,
płuczemy zimną wodą i osuszamy.
Kroimy na kawałki i wkładamy do słoików,
najlepiej tradycyjnych - tych z gumką i sprężyną,
które gwarantują szczelność.
Słoiki wstawiamy do garnka z wodą, sięgającą do wysokości 2/3 słoików,
przykrywamy garnek a kiedy woda zacznie wrzeć, zmniejszamy ogień i gotujemy przez 3 godzimy.
Wyjmujemy, studzimy, wstawiamy do lodówki lub zimnej piwnicy i mamy gotową tuszonkę w delikatnej galaretce.
Smacznego!
Źródło:http://maminek61.blogspot.com/2015/07/tuszonka-z-golonki.html