ßßß Cookit - przepis na Boczek rolowany pieczony

Boczek rolowany pieczony

nazwa

Wykonanie

Nasze ulubione mięsko do kanapek.
Smak i zapach nie ma sobie równych.
Składniki:
-ok. 2 kg boczku ( w jednym kawałku )
-solanka ( jak do mięs pieczonych )
-słodka papryka
Około dwa dni przed pieczeniem boczek umieszczamy w solance,
wstawiamy do lodówki i cierpliwie czekamy.
Po dwóch dniach wyjmujemy z solanki,
płuczemy pod zimną wodą i osuszamy.
Boczek zwijamy w rulon i ciasno sznurujemy.
Posypujemy słodką papryką i układamy w naczyniu żaroodpornym.
Przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego
do temperatury 180 st. C na 60 minut.
Następnie zdejmujemy pokrywę i pieczemy przez 30 minut.
Ponownie przykrywamy naczynie, zmniejszamy temperaturę
do 140 st. C i pieczemy przez 40 minut.
Wyłączamy temperaturę a boczek pozostawiamy w piekarniku na kolejne 15 minut.
Wyjmujemy z piekarnika i z naczynia,
studzimy i po ok. 2 godzinach zdejmujemy sznurki
a boczek wstawiamy do lodówki do całkowitego wystudzenia.
Wtedy możemy już, świeżutki - kroić w plastry.
Smacznego!
Źródło:http://maminek61.blogspot.com/2015/06/boczek-rolowany-pieczony.html