Wykonanie
Nasze ulubione
mięsko do kanapek.Smak i zapach nie ma sobie równych.Składniki:-ok. 2 kg
boczku ( w jednym kawałku )-solanka ( jak do
mięs pieczonych )-
słodka paprykaOkoło dwa dni przed pieczeniem
boczek umieszczamy w solance,wstawiamy do lodówki i cierpliwie czekamy.
Po dwóch dniach wyjmujemy z solanki,płuczemy pod zimną
wodą i osuszamy.
Boczek zwijamy w rulon i ciasno sznurujemy.
Posypujemy
słodką papryką i układamy w naczyniu żaroodpornym.
Przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanegodo temperatury 180 st. C na 60 minut.Następnie zdejmujemy pokrywę i pieczemy przez 30 minut.Ponownie przykrywamy naczynie, zmniejszamy temperaturędo 140 st. C i pieczemy przez 40 minut.Wyłączamy temperaturę a
boczek pozostawiamy w piekarniku na kolejne 15 minut.
Wyjmujemy z piekarnika i z naczynia,studzimy i po ok. 2 godzinach zdejmujemy sznurkia
boczek wstawiamy do lodówki do całkowitego wystudzenia.
Wtedy możemy już, świeżutki - kroić w plastry.
Smacznego!