Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 2(z pieczeniem / smażeniem): 180 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
golonka tylna wieprzowa 2 sztuk
cebula 1 sztuk
kminek według uznania
woda 0,5 litrów
piwo 1 szklanek
pieprz według uznania
sól według uznaniaWykonanie:Oczyszczone
golonki osuszyć i ponacinać skórkę w kwadraciki. Natrzeć
solą oraz
pieprzem i odstawić na 3 godziny. Ułożyć
golonki w brytfannie, podlać wrzącą
wodą i piec 2 godziny w 200 stopniach. Od czasu do czasu odwracać
golonki i polewać je sosem z dna brytfanny (co 15 minut). Jeśli
sosu jest zbyt mało, można dolać trochę
wody. Po godzinie dodać
kminek i pokrojoną na ćwiartki
cebulę. Po 2 godzinach zwiększyć temperaturę piekarnika do 250 stopni i piec 30 minut, polewając
golonki piwem, aż powstanie chrupiąca skórka.Powstały podczas pieczenia sos przetrzeć przez sito.
Golonki można podawać z kluskami ziemniaczanymi, knedlami z
bułki, zasmażana
kapusta kiszoną, surówka z
białej kapusty, no i oczywiście obowiązkowo z
musztardą i zimnym
piwem.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z
MięsaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: