ßßß Cookit - przepis na Domowy chleb

Domowy chleb

nazwa

Wykonanie

Mój debiut jeśli chodzi o domowy chleb:) Piekłam różnego rodzaju bułki, bułeczki, ale chleba nigdy.
Przepis znalazłam na tej stronie – chlebek , a do jego zrobienia skłoniła mnie większość pozytywnych komentarzy. Trochę go zmodyfikowałam i jest – mój pierwszy chleb domowej roboty:)
Bardzo dobry, a że w drugi dzień świąt sklepy jeszcze zamknięte i o świeże pieczywo trudno, to zrobienie takiego domowego chlebka, było strzałem w dziesiątkę :)
Składniki:
– 0,5l ciepłej wody
– 25g świeżych drożdży
– pół łyżki soli
– odrobina świeżo zmielonego pieprzu
– 0,5kg mąki
– 1 cebula
kminek
Przygotowanie:
* Do miski wlewamy ciepłą wodę. Wrzucamy do niej drożdże i mieszamy aż się rozpuszczą.
* Na patelni szklimy cebulę pokrojoną w drobną kostkę.
* Do wody z rozpuszczonymi drożdżami wsypujemy przesianą mąkę i mieszamy aż powstanie jednolita masa.
Dodajemy sól, pieprz, zeszkloną cebulę i kminek. Mieszamy dokładnie.
* Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około pół godziny do wyrośnięcia.
* Po pół godzinie, gdy nasze ciasto wyrośnie, przelewamy je do foremki wysmarowanej masłem i posypanej mąką.
* Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200st. na mniej więcej godzinę.
* Po upieczeniu od razu wyciągamy chlebek z foremki i studzimy.
Oczywiście nie wytrzymałam i swój chlebek pokroiłam jeszcze ciepły, wilgotny i taki też jest na zdjęciach :)
Dziś, świeży jest pyszny, polecam każdemu! A jaki będzie jutro ? Zobaczymy, czy będzie się nadawał do zjedzenia :D
Dam znać…
Aktualizacja 27 . 12.
Chleb na noc przykryłam woreczkiem, tak by miał powietrze, ale nie wysechł. Jest nadal miękki, świeżutki i tak samo pyszny jak zaraz po upieczeniu. Super, bo wiem, że warto go robić i można zrobić wieczorem, by mieć świeżutki chlebek np. na śniadanie. A o to najbardziej mi chodziło, by cieszyć się świeżym, domowym chlebem nie tylko w dzień pieczenia, ale i na drugi dzień ( o ile jeszcze coś zostanie ;) )
Kategorie:
Źródło:http://www.niepieprz.pl/domowy-chlebek