ßßß
Farsz1 papryczka chili - drobno posiekana1 łodyga selera naciowego - pokrojona w cienkie krążki1 cebula - drobno posiekana1 duży ząbek czosnku - drobno posiekany2 pomidory - bez skóry, pokrojone w kostkę3 łodygi młodych brokuł - pokrojone500 g mielonej wołowiny3 kopiaste łyżki serka homogenizowanego1 jajko2 łyżki oliwy z oliwekpieprz, sólCiasto francuskie podstawowe(opcjonalnie kupić gotowe)250 g mąki25 g stopionego masła1 żółtko125 ml wody250 g zimnego masła25 g mąkimąka do posypaniaCiastoDo miski przesiać 250 g mąki, dodać stopione masło, zagnieść. Dodać sól i żółtko, wlać powoli wodę, składniki dobrze wymieszać. Ciasto uformować w kulę, zawinąć w folię i chłodzić ok. 30 min. Zimne masło pokroić w kostkę. Posypać 25 g mąki, dokładnie zagnieść. Włożyć między 2 warstwy folii spożywczej. Rozwałkować na kwadrat 19x19 cm i dobrze schłodzić ok 30 min. Ciasto rozwałkować na prostokąt 20x40 cm, masło położyć na połowie ciasta, brzegi posmarować wodą. Wolną połowę złożyć, brzegi dokładnie docisnąć. Całość rozwałkować w podłużny prostokąt. Ciasto złożyć do 1/3. Posypać mąką i znów rozwałkować. Jeszcze raz złożyć, tak żeby powstały 3 różne warstwy. Odłożyć na 20-30 min w chłodne miejsce. Po tym czasie ciasto rozwałkować na prostokąt. Znów złożyć na 3 warstwy, schłodzić. Gotowe! Powinno wyjść ok 700 g ciasta, my potrzebujemy 450 g. Resztę można zamrozić.FarszNa patelni rozgrzać oliwę, przesmażyć na niej warzywa, dodać mięso, dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem, podlać 100 ml wody, przykryć. Gotować 10 min na średniej temp. Odkryć, gotować do odparowania płynu, osączyć na sicie z nadmiaru tłuszczu, ostudzić. Dodać jajko, 1 kopiastą łyżkę serka, wymieszać.
ZawijamyCiasto rozwałkować na papierze do pieczenia na prostokąt 30x40 cm, posmarować pozostałym serkiem, zostawiając czyste brzegi. Na serku rozprowadzić farsz. Ciasto zrolować, końce zacisnąć. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piec 45 min w 200°C ( termoobieg 180°C ) we wcześniej nagrzanym piekarniku.