Wykonanie
Cukier, wszelkie
słodycze, drożdżówki, faszerowane hormonami i antybiotykami
mięso, pozbawiona wartości odżywczych biała
mąka,
alkohol (
piwo!),
chleb i
bułki,
kawa, to wszystko pomaga w rozwoju, ale nie nam - tylko
grzybom candida. Mieszka w przewodzie pokarmowym, a w jelicie grubym zwalcza pozytywnie wpływające na nasze zdrowie bakterie (lactobicilus acidophilus, bulgaricus)."Przewód pokarmowy to nie jest magazyn - to fabryka, która powinna wysyłać nas do toalety codziennie!"Tak wiele z Was skarży mi się, że czujecie się jak bomby zegarowe po
trzech dniach bez "odwiedzin" w ubikacji.Wszystko zaczyna się tutaj, gdzie wkładamy pokarm do ust. Coraz więcej osób skłania się ku zdrowemu, naturalnemu odżywianiu, ponieważ wysokoprzetworzona żywność zwyczajnie nas korkuje! Dodatkowo współczesna medycyna zwalcza tylko objawy candida - grzybicę pochwy, biały nalot na
języku, choroby skóry, paznokci. Tymczasem wszystko zaczyna się w przewodzie pokarmowym! Dlatego problemy z grzybicą potrafią uparcie powracać, gdyż zaleczane są jedynie ich objawy zewnętrzne.Przerost candidy w naszym organizmie prowadzi do zawrotów głowy, nadmiernego zmęczenia, migren i nerwowości a w efekcie do nadwyrężenia pracy nerek, wątroby i układu odpornościowego - bo organizm stara się kompensować niedoczynność. Wizyta u lekarza może skończyć się przepisaniem antybiotyku - czyli dolaniem
oliwy do ognia...Jeśli zauważysz u siebie dolegliwości opisane powyżej, polecam Ci przeczytać świetny materiał, z którego opracowałam ten krótki tekst. Polecam również spożywanie dobrych bakterii, które pozytywnie wpływają na nasz układ pokarmowy. Znajdziesz je np. w
kiszonej kapuście oraz chudym
nabiale. Mam nadzieję, że to będą dla Was dodatkowe wskazówki :)A dziś zapraszam na pizzę bez
drożdży - jest pyszna, zdrowa i starczy dla całej rodziny :)

PIZZA BEZ
DROŻDŻYSkładniki na blat do pizzy ok 30cm200g
mąki pełnoziarnistej TYP 185050g zmielonych
otrąb100ml
wody3
żółtkagarść
koperkuSól8
młodych cukiniicebula200g
jogurtu naturalnego 1,5%70g
jogurtu greckiego 4,5%10g
skrobi kukurydzianej2 plasterki
sera żółtegoPieprz ziołowy,
gałka muszkatołowa,
bazylia,
sól, szczypta
kurkumy
PrzygotowaniePiekarnik grzejemy do 190-200 stopni.W żaroodpornym naczyniu pod przykryciem umieszczamy warzywa - pokrojone wzdłuż
cukinie i pokrojoną
cebulę. Możemy polać łyżką
oleju sezamowego. Tak pieczemy 20-30 minut aby zmiękły.W tym czasie mieszamy składniki ciasta i wyrabiamy ciasto około 10 minut. Wałkujemy, rozkładamy na blasze z papierem do pieczenia i zawijamy brzegi.Wyjmujemy warzywa i wkładamy ciasto. Podpiekamy w 180 stopniach przez 10 minut.Mieszamy
jogurty ze sobą, przyprawiamy do smaku i dokładamy
skrobię - znów dokładnie mieszamy.Ciasto wyjmujemy, lekko studzimy i nakładamy masę
jogurtową. Następnie układamy warzywa i pieczemy dalej 20-25 minut, aż brzegi się zarumienią. Na ostatnie 5 minut kładziemy na wierzch dwa plasterki
sera żółtego.

SMACZNEGO SIOSTRY!