Wykonanie
Przepis na taki prosty do zrobienia i co najważniejsze pyszny chlebek znalazłam tutaj ..i żałuję , że piekłam z połowy porcji..polecam..
chleb jest pyszny i warto upiec z takiej porcji jak podaje przepis..na dwie keksówki..

80 dkg
mąki pszennej (typ 650)50 g świeżych
drożdży1/2 szkl.
otrębów owsianych Kupiec1/2 łyżeczki
miodu1 łyżka słodu100 ml
jogurtu naturalnegoszczypta
pieprzu ziołowego,
słodkiej papryki [ nie dałam]1 duża łyżka
soli1 l letniej
wody (w zależności od konsystencji)
Drożdże rozrobić w szklance
wody z dodatkiem
miodu i dwóch łyżek
mąki.Suche składniki (
mąkę,
przyprawy,
otręby owsiane)wymieszać i połączyć z
drożdżami. Dolewać stopniowo
wodę ( w zależności od konsystencji) i dokładnie wyrobić ciasto.Przykryć i odstawić na 20 minut.Blaszki posmarować tłuszczem, obsypać
płatkami owsianymi.[u mnie blaszka wyłożona papierem bez smarowania i bez
płatków]. Ciasto jeszcze raz dokładnie wyrobić, wlać do foremek (dwie keksówki).Mokrą łyżką wyrównać ciasto, okryć woreczkami foliowymi, odstawić na kolejne 20 minut. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 240 stopni.Ciasto spryskać lekko
wodą i obsypać
płatkami .[ u mnie bez
płatków]. Piec przez 10 minut w temp. 240 stopni, obniżyć temperaturę do 220 stopni, piec 55 minut. W trakcie pieczenia nie otwierać drzwi piekarnika. Piekarnik wyłączyć, po dziesięciu minutach wyciągnąć
chleb i odstawić do wystygnięcia.
