Wykonanie

Składniki na 15 sztuk10 g
drożdży świeżych600 ml zimnej
wody100 ml
jogurtu naturalnego100 g
ziaren słonecznika1 łyżka
miodu300 g
mąki razowej400 g
mąki pszennej15 g
soli / 2 łyżeczki

WykonanieWszystkie składniki wymieszać ze sobą. Masa bedzie dość luźna i to jest prawidłowe.Miskę przykryć np. folią aluminiową i wstawić do lodówki na ok 12 godzin *można dłużej.Po tym czasie masa w misce urośnie i będzie nadal luźna i mocno kleista.Blachę wykładamy papierem do pieczenia.Masę będziemy przekładać na papier za pomocą dwóch łyżek stołowych które będziemy uprzednio przed każdym nabieraniem masy moczyć w kubku z zimną
wodą.Zimna
woda powoduje że masa bardzo ładnie schodzi z łyżek i nie klei się.
Bułki posypujemy obficie
ziarnami słonecznika.Pieczemy w nagrzanym wcześniej piekarniku w temp 230 C przez 15 min. nie dłużej.Studzimy ok 15 min i podajemy cieplutkie.Ps. Należy pamiętać by zostawiać odstępy
między nakładaniem kolejnych
bułek na blaszke z papierem,
bułki w piekarniku rosną.Wielkość
bułek zależy od nas, ile ciasta nabierzemy łyżkami i wyłożymy na blaszkę z papierem.Z przepisu wyszło mi 15 sztuk .



